Ne, ovdje nema Ume Thurman u ulozi Poison Ivy iz valjda najgoreg Batmana ikad snimljenog, ovdje bi vas jednostavno sve biljke da ih pipnete – rado lišile života!

Na prvi pogled ovaj vrt izgleda kao i svi ostali. Lijep je, zelenila ima u izobilju, cvijeće je svuda oko vas, klima za uzgoj je idealna… Jednom riječju, vrt izgleda nevino i u napasti ste podragati sve te biljčice. Ipak, prije nego što dođete u priliku za tako nešto, uočit ćete prijeteći znak na kojem jasno piše: ''These plants can kill'', što vam jasno daje do znanja da su ove predivne biljke zapravo – ubojice.

Doduše, možda bismo radije riskirali s njima nego pogledali još jednom gore spomenutog Batmana s Thurmanicom, Schwarzeneggerom i Clooneyem u glavnim ulogama. No dosta šale, vratimo se mi našem vrtu ubojici!

Alnwick Poison Garden botanički je vrt smješten u Northumberlandu u Velikoj Britaniji, a poseban je po tome što je dom više od 100 najsmrtonosnijih biljaka na svijetu. Prilikom posjeta vrtu turisti dobiju upute i savjete da ne ''njuškaju'' previše biljke, a posebno da ih ne dodiruju.

Otrovni vrt - 2 Otrovni vrt - 2 (Foto: Profimedia.hr)

Vrt se nalazi u sklopu dvorca Alnwick, rezidencije vojvode od Northumberlanda i zasigurno je jedna od najmračnijih (a gotovo sigurno najsmrtonosnijih) turističkih atrakcija u Engleskoj. Za ljubitelje Harryja Pottera spomenimo i to da je dvorac ''glumio'' školu čarobnjaštva Hogwarts u prva dva filma o malom čarobnjaku. A ljubitelji aristokracije neka znaju da se tu snimao i Downtown Abbey.

Desetljećima je zelenilo oko dvorca bilo uobičajeno i dosadno, standardno, pa čak i pomalo zapušteno, ali stvari su se iz korijena promijenile kad je 1995. vojvotkinjom od Northumberlanda postala Jane Percy. Vojvotkinja Percy tada je odlučila preurediti ''šumu'' oko dvorca i od nje napraviti egzotični vrt, ponešto drukčiji od uobičajenih engleskih vrtova, a rezultat je svega nastanak ovog opasnog vrta.

U početku je Percy željela napraviti vrt prepun zdravog bilja, nalik na ''apoteku'', ali jedan posjet Italiji promijenio je sve. Naime, tamo je posjetila ''otrovni'' vrt slavne firentinske obitelji Medici te se upoznala s ponešto drugačijom florom – onom koja ubija, a ne liječi.

Biljke ubojice toliko su joj se svidjele da im je odlučila posvetiti vrt, stoga ih je proglasila znatno zanimljivijima od onih koje liječe i počela s izgradnjom ''vrta užasa'', koji je naposljetku otvoren 2004. godine. U međuvremenu je stekao toliku popularnost da ga godišnje posjeti oko 800 tisuća ljudi.

Otrovni vrt - 1 Otrovni vrt - 1 (Foto: Profimedia.hr)

Posjetitelji izbliza, ali ipak ne preblizu, mogu vidjeti više od 100 različitih smrtonosnih i otrovnih biljki te otkriti povijesne i znanstvene priče koje stoje iza njih, jednako kao i one koje su ništa drugo nego legende i mitovi. No kad vidite vrtlare kako se oprezno zaštite rukavicama i lagano obilaze biljke, shvatite da ovo sve i nije šala.

Neke od biljaka neprestano se čuvaju u kavezima, a cijeli vrt nalazi se pod 24-satnom zaštitom i osiguranjem. Među biljkama posebno je opasna Atropa belladonna poznata i pod nazivom ''Noćna sjena'', kao i Kukuta, koja je glave stajala Sokrata.

Vojvotkinja je dobila posebnu dozvolu za uzgoj inače zabranjenih biljaka, kao što su marihuana, koka ili gljive. One često služe za edukaciju mladih jer se uz biljke održi predavanje o njihovim štetnim učincima.

Ako kojim slučajem posjetite ovaj vrt, molimo vas da nam javite dojmove. Ali nemojte pasti u napast ''maziti'' biljke ili trgati listove za uspomenu, čisto da ne završite svoje mlade živote u jednom engleskom vrtu.

Utvrda rastanaka: Vojni otok jezivih eksperimenata s kojeg su rijetki uspjeli pobjeći Kronštat - 6 Kronštat - 5 Kronštat - 4 +2 Kronštat - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju