Poput divovskog svrdla, toranj iznad krošanja u Njemačkoj posjetiteljima omogućuje da razgledaju okolicu s 232 metra visine. Najviša platforma u zemlji za lijepog vremena nudi pogled koji puca do Alpa na jugu i do Stuttgarta na sjeveru.

Toranj visok 246 metara u Rottweilu, na rubu Schwarzwalda, otvoren je za posjetitelje 2017. godine, a izgradnja je započela tri godine ranije. Poseban izgled duguje spiralnom dizajnu i materijalu od staklenih vlakana (fiberglasu) kojim je obložen. No glavna uloga tornja nije turistička promidžba tog kraja. ThyssenKrupp, njemački proizvođač brzih dizala izgradio ga je za testiranje novih tehnologija, poput liftova  bez sajli koji rade po principu magneta i mogu se kretati vodoravno i okomito brzinom od pet metara u sekundi. Takva dizala bi arhitektima omogućila više slobode u projektiranju zgrada neobičnih oblika.

Moderna tehnologija omogućuje i da okna dizala budu upola manja, kao i da kabine prime dvostruko više putnika. Dok tradicionalna dizala imaju ograničenja visine, dizala bez čeličnih užeta nemaju takvih problema, a omogućuju i više kabina u jednom sustavu, što bi moglo omogućiti i do 40 posto više iskoristivog prostora u visokim zgradama. ThyssenKrupp objašnjava da bi takav lift koji putuje brzinom od pet metara u sekundi, uvijek bio udaljen manje od minute, prenosi Dezeen.com.

Rottweil - 2 Rottweil - 2 (Foto: Shutterstock)

No vratimo se tornju s 26 katova koji ima 11 okna za testiranje dizala, a jedan (sa sajlom) je rezerviran za posjetitelje koji se žele popeti na vrh i uživati u pogledu dok se penju. Panoramsko dizalo se penje brzinom od osam metara u sekundi pa se ne treba čuditi ako vam se uši začepe na putu prema platvormi vidikovca. Toranj ima i 1390 stepenica koje su poslužile i za najdužu utrku stubištem u Njemačkoj. 

Na raspolaganju je i prostorija od 160 četvornih metara koja se može unajmiti za razna događanja, a u tornju je i prezentacijska dvorana u kojoj se objašnjava tehnologija modernih dizala. Odlučite li ga se posjetiti, imajte na umu da toranj radi petkom, subotom, nedjeljom i praznicima od 10 sati ujutro do šest sati poslijepodne, a cijene karata za odrasle su 9 eura.

Novi svijet ispod zemlje: Rupu u koju stane Eiffelov toranj smiju vidjeti samo rijetki sretnici Sarisarinama - 1 Sarisarinama - 3 Sarisarinama - 4 +0 Sarisarinama - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju