Međunarodnom festivalu vina i kulinarstva nikada nije nedostajalo dobre energije, a sigurni smo da će tako biti i jubilarni, 15. put održavanja. VINO.com će se ove godine predstaviti nešto drukčijim konceptom. Prva dva dana, u petak i subotu 25. i 26. studenog izlagat će jedna skupina izlagača, a druga dva dana 27. i 28. studenog u nedjelu i ponedjeljak bit će druga skupina izlagača. Razlog tome je smanjeni izlagački prostor. Festival posvećen kulturi stola, vina i hrani, kao nezaobilaznom dijelu gospodarstva i turističke ponude ima velik odaziv i očekuje se velika posjećenost.

Oni koji žele znati više mogu se prijaviti za vinske radionice, a o rasporedu mogu doznati na stranicama festivala. Neke od njih su iščekivana Vertikala Tiganello, čuvenog Super Toskanca, Arhivska Bordeaux vina te Magnumijada, velika hrvatska vina iz velikih boca, kao i radionica Hrvatska vina iz amfora.

U potrazi za izgubljenim buteljama vinski stručnjaci Ivo Kozarčanin i Tomo Jakopović publiku će upoznati (ili ih podsjetiti) na vina koja je nemoguće, ili gotovo nemoguće nabaviti, a Nenad Trifunović, poznatiji kao Vinopija demistificirat će prirodna vina. Istraživat će se i velika kanadska vina iz regije poznate kao najbolje u svijetu za kanadske cabernete i ledena vina.

Među iščekivanim radionicama su i: Burgundy through Albert Bichot Domaines, zatim Žilavka - otisak hercegovačkog terroira, Vertikala rizlinga zagorske vinarije Kopjar i usporedba s korijenima - njemačkim vinima od ove velike sorte. Kao i Škrlet Hrvatski vinski biser, Blatina - Elegantna strana hercegovačkog krša, vertikalno kušanje Pinot noira Kurtalj, Sva lica pinota grigia by Coletti te Arhivska vina - Vin diplomatique.

Tomislav Ruszkowski približit će se viskijima na Masterclass whisky radionici. U izboru bačvi industrija viskija se ponekad oslanja na one koje su prvobitno sadržavale najrazličitija vina iz svih krajeva svijeta, a kako bi se pobliže upoznali s tematikom, otvorit će se pet boca destilerije Bruichladdich, edicije Micro Provenance te boca iznenađenja.

Osim tekućih pitanja i odgovora, na festivalu se možete pozabaviti i vrhunskih delicijama, poput primjerice sireva i mesnih proizvoda.

„Zahvaljujem svim izlagačima što imaju puno povjerenje u manifestaciju i u naš tim koji ju je osmislio i koji je operativno organizira na način da je, kako se eto priča u široj javnosti, postala jednim od najznačajnijih događaja ovoga tipa ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Zahvaljujem i svim drugim sudionicima u realizaciji priredbe na tome što su dali visoki doprinos da Zagreb Vino.com postane, i ostane prepoznatljiv i respektabilan festival“, napomenuo je prof. Ivan Dropuljić, direktor festivala i prisjetio se protagonista vinskog svijeta koji su nas nedavno napustili, odavši im počast:

„Koliko god bili razdragani zbog našeg ponovnog druženja s druge strane, moramo biti svjesni i tuge što nas je obuzela kroz taj dvogodišnji prekid tradicijskih susreta u Esplanadi, naime sudbina nam je zauvijek odnijela više istaknutih protagonista hrvatskog vinskog i gastronomskog svijeta i kao osoba, velikih ljudi, najnoviji bolovi ranili su nam srce odlaskom Bože Metkovića, Antuna Adžića, Miljenka Turka, Zdravka Ilije Jakobovića, Marijana Armana, a nešto prije i Sinea Šekoranje, Franje Lebara, Zvonka Belovića, Rajka Polića, Željka Petrovečkoga, Ottaviana Coronike...

Prisjećajući ih se – i kao osoba, i po postignućima na polju njihova djelovanja - odajemo im, evo, i ovom prigodom počast, i neka im bude laka zemljica.“

Ugledni Guardian o Splitu: Gdje jesti, guštati i što vidjeti - po domaćoj preporuci Split Split/Ilustracija +0 Split

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju