Ljepota i čarolija čipke te tradicija njezine izrade čuva se i baštini godinama, a posljednjih je doživjela transformaciju u moderno doba.

Danas čipku možemo pronaći, osim na modernim odjevnim predmetima, kao nakit, u keramičkim i staklenim predmetima, pa sve do umjetničkih instalacija.

Priča o čipki na te se načine „priča“ i prenosi u nove oblike umjetnosti sa suvremenim inspiracijama u njezinoj strukturi. Lepoglavska čipka kao hrvatska kulturna baština predstaviti će se kroz suvremene interpretacije pod motivom „Čipka i umjetnost“ na ovogodišnjem 26. međunarodnom festivalu čipke Lepoglava 2022. koji će se održavati od 9. do 11. rujna, a organizatori su pripremili zanimljiv i bogat program.

Svečano otvaranje Festivala uz podizanje festivalske zastave održat će se 9. rujna (petak) 2022. godine u 19:00 sati na terasi restorana „Ivančica“restoran, Trg 1. Hrvatskog Sveučilišta 9 u Lepoglavi.

Nakon otvaranja u 20:30 sati u atriju Pavlinskog samostana održat će se vatromet uz glazbu (Carl Orff: O'Fortuna – Carmina Burana).

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te pod pokroviteljstvom ministarstava kulture i medija, turizma i sporta i poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije i Grada Lepoglave.

Ove je godine zemlja partner Slovačka koja će se predstaviti s 11 vrsta svojih čipki, zidnim kuharicama kao likovnim izričajima slovačkih baka u organizaciji Slovačkog centra za kulturu Našice te izložbom „This is Slovakia“ u organizaciji Veleposlanstva Slovačke Republike u Hrvatskoj.

Čipka Čipka (Foto: Godar)

Izložbe čipki bit će postavljene u Turističkom kulturno-informativnom centru (TKIC) gdje će posjetitelji moći vidjeti hrvatske čipke i zbirku fotografija Udruge Ekomuzej Lepoglava „Iz kataloga Danice Bresler“, izložbe učeničkih zadruga s područja grada Lepoglave te Dječjeg vrtića Lepoglava te u Pavlinskom samostanu gdje će se moći razgledati čipke iz inozemstva.

Organizatori su pripremili atraktivnu postavu „Čipke koje lebde“ koje će zasigurno izazvati mnogo pozornosti, a u Crkvi Blažene Djevice Marije Lepoglavska čipka će biti postavljena na oltarnicima. Predstavit će se i Lepoglavska čipka u filateliji uz prigodnu dopisnicu.

U subotu 10. rujna održat će se brojna glazbena događanja. U 17 sati u Domu kulture Folklorno društvo „Mladost“ iz Banske Bistrice izvest će kulturno-umjetnički program zemlje partnera.

U Crkvi Blažene Djevice Marije u 19 sati koncert će održati Zagrebački gudački kvartet, a u 21 sat na terasi restorana „Ivančica“ održat će se Koncert punog mjeseca na kojem će nastupiti Ana Rucner.

Program u nedjelju 11. rujna započet će koncelebriranom svetom misom za čipkarice i sudionike Festivala u 8 sati u Crkvi Blažene Djevice Marije. Popodnevni termini su rezervirani su za natjecanje u pripremi štrukli od sira i buče, nastup udruge Potkalnički plemenitaši s baroknim plesom, te godišnji koncert Limene glazbe Lepoglava sa gostima Pihalni orkestar Alples iz općine Železniki. Zatvaranje festivala bit će od 16 do 17 sati kada je predviđena podjela gradonačelnikovog gulaša, nakon čega slijedi koncert Big banda Čakovec.

Bogat program uključuje i radionice koje će se održavati od 10 do 17 sati u petak 9. rujna u Domu kulture na kojima će svi zainteresirani moći naučiti izrađivati lepoglavsku čipku kroz početni i napredni modul, te predmete od rogoza, cvijeća od krep-papira, licitare i vezenje motiva iz kulturne baštine na platnu. U subotu će se u razdoblju od 12 do 15 sati održati izložba i radionica izrade origamija te gastropopodne - prezentacija lepoglavskih i slovačkih jela i vina.

Na festivalu sudjeluje 11 predstavnika iz inozemstva iz Mađarske, Slovenije, Belgije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Malte, Italije i Slovačke te 21 predstavnik iz Hrvatske škola, društava, udruga, vjerskih i drugih organizacija.

Cijena ulaznice za sve izložbene prostore Festivala je 15,00 kn, a djeca do 7 godina mogu ući besplatno. Izložbe su otvorene za posjetitelje tijekom festivalskih dana:
petak: 10.00 - 21.00, subota: 10.00 - 20.00, nedjelja: 10.00 - 18.00

U sklopu festivala će se održati i Dani europske baštine 2022. u Lepoglavi pod temom „Održivost baštine“ te 13. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Čipkarstvu se danas posvećuje velika pažnja kako bi se sačuvala tradicija. Osnovana je Čipkarska udruga i Zadruga lepoglavske čipke koja organizira proizvodnju i prodaju tih visokovrijednih proizvoda. Poseban značaj u promociji lepoglavske čipke imaju ''Međunarodni čipkarski festivali'' koji se održavaju kontinuirano od 1997. godine.

Čipka Zadruge lepoglavske čipke nosi znak „Izvorno hrvatsko“, a od Hrvatske turističke zajednice dobila je Priznanje „Zeleni cvijet 2004“ za cjelovitost i originalnost suvenirske ponude. Uvrštena je i na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine 2009. godine.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju