Udruga “Zelene stope” zajedno s poštarima Hrvatske pošte, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Grdanjci i lokalnim stanovništvom iz Samobora i okolice uklonila je još jednu automobilsku olupinu iz Žumberačkog gorja. Zbog ljudskog nemara olupina je završila na teško dostupnom mjestu, duboko u Parku prirode Žumberak, u Novom selu Žumberačkom.

Autoolupinu je pronašao Petar Martič dok je pokušavao prokrčiti zarasli put do potoka, a kako se dobar glas daleko čuje, znao je koga zvati za pomoć pri uklanjanju. Romeo Ibrišević, osnivač Udruge “Zelene stope”, poziv je odmah prihvatio i zajedno sa samoborskim poštarom Miljenkom Rešetarom, organizirao već uhodanu ekipu koja je teško dostupnu olupinu vrlo spretno maknula iz Parka prirode.

Ovo je jedna od 16.000 automobilskih olupina koje je iz prirode, diljem Hrvatske, uklonila Udruga “Zelene stope”. Njezin osnivač, fotograf i aktivist Romeo Ibrišević, time se bavi još od 2004. godine, a posljednjih 10 godina pridružili su mu se i poštari Hrvatske pošte.

“Poštari već 10. godinu zaredom pokazuju nesebičnu volju i nakon napornog radnog dana zasuču rukave da bi pomogli učiniti našu prirodu čišćom i ljepšom. Kad ima volje, ima i načina a budući da je doživjela jubilarnu desetu godinu, siguran sam da će se ova akcija nastaviti i dalje”, rekao je Romeo Ibrišević.

Svaki dan je dobar dan za zaštitu okololiša, a ove, naizgled male akcije, iznimno su značajne za očuvanje prirodnih bogatstava Hrvatske kao i za podizanje svijesti građana o problemima onečišćenja govori nam Marko iz tvrtke Makita koja je svojim motornim pilama krčila put do auto olupine koju su djelatnici CIOS a odvezli na svoje reciklažno dvorište. Nakon rada svi sudionici okrijepu su našli u Grkokatoličkom uredu u selu Grabar.

Rad Udruge možete pratiti na njihovim internetskih stranicama, a sve ljubitelje prirode pozivamo da se pridruže budući akcijama i učine našu lijepu zemlju jos ljepšom. 

Moj kažun - La mia casita: Vodnjan poziva na gradnju suhozida Vodnjan Vodnjan Vodnjan +0 Vodnjan

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju