U Nacionalnom parku Mljet od 29.4. do 5.5. održat će se The Great Refresh, festival outdoor aktivnosti, poslastica za sve ljubitelje sportova u prirodi. Tjedan dana uživanja zelenilu našeg najzelenijeg otoka, rekreacija i druženje sa zanesenjacima iste vrste svoj će vrhunac dosegnuti u subotu 4. svibnja kada se održava centralni događaj - Mljet trail. Velika novost koju utrka donosi ove godine je prvi trail maraton koji organizatori opisuju, a trkači se ne mogu ne složiti, kao “četrdeset I dva kilometra čistog uživanja i stapanja s prirodom”.

Poslastica za outdoor entuzijaste

Uz booking jedne ili više aktivnosti na The Great Refreshu svi posjetitelji dobivaju tjednu ulaznicu u Nacionalni park koji je za sve ljubitelje outdoora pripremio šest aktivnosti, uz naravno Mljet trail, to su kajakarenje, penjanje, hiking, SUP-anje i bicikliranje. Mljet trail održat će se u subotu 4. svibnja, a natjecatelji se mogu prijaviti za utrke na 4, 6, 13 i 23,4 kilometra, kao i za maraton trail. Nakon što proučite detalje o utrkama, prijaviti se možete ovdje. Sve sudionike osigurava HGSS, hitna medicinska pomoć s dostupnim vozilom i osobljem, vatrogasci i čuvari Parka.

Staza od 23 kilometra, koja je do ove godine bila najdulja, prolazi uz mljetska jezera, a onda se uspinje do vrhova Veliki Planjak, Montokuc i drugih vidikovaca. Visinska razlika te staze je 841 metar. Maratonska Trail staza u Nacionalnom parku Mljet, koja će sada imati premijeru, zahtjevna je i predviđena samo za one fizički najspremnije, a njezina ukupna visinska razlika iznosi čak 1402 metra.

200 kilometara staza usred raja

U zadnjih dvadesetak godina veliki su napori uloženi u uređenje pješačkih i planinarskih staza u NP Mljet, pa danas on ima oko 200 kilometara šumskih staza koje povezuju najviše vrhove Nacionalnog parka s njegovim jezerima i slikovitim uvalama.

“Naša tehnička služba, rendžeri i volonteri koje organiziramo kroz cijelu godinu ulažu mnogo truda kako bi se što lakše moglo doći u bilo koji dio Parka, što je vrlo bitzno i za suzbijanje požara. Infrastruktura koju zbog toga posjedujemo, smještena u nacionalnom parku s ovako bujnom stogodišnjom vegetacijom, pokazala se kao idealna za sportske outdoor aktivnosti. Park je u potpunosti spreman, od volontera, dežurnih službi, do organizacijskog dijela traila koji teče bez problema”, istaknuo je ravnatelj Nacionalnog parka Mljet Ivan Sršen.

Na Mljet vozi trajekt iz luke Prapratno na Pelješcu (do luke Sobra), a plovidbeni red pogledajte ovdje. Od 1. travnja redovito prometuje i trajektna linija Split – Milna – Hvar – Korčula – Mljet (Pomena) – Dubrovnik, a sve informacije naći ćete na ovom linku. Nacionalni park Mljet otvoren je za posjetitelje svaki dan od 9 do 17 h, a ulaznice se kupuju na prodajnim mjestima Pomena i Info Punkt na Velikom jezeru.

Ante Tonči Fabris: Čovjek koji ljepotu kretanja prirodom pretvara u žive razglednice Ante Tonči Fabris - Outdoors Croatia - 26 Ante Tonči Fabris - Outdoors Croatia - 25 Ante Tonči Fabris - Outdoors Croatia - 24 +22 Ante Tonči Fabris - Outdoors Croatia - 23

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju