U petak 10. srpnja Hrvatska i svijet obilježit će 164. obljetnicu rođenja jednog od najvećih svjetskih umova Nikole Tesle, a u njegovu rodnom gradu Gospiću taj vikend priprema se pravi spektakl. Čak tri dana zaredom – u petak, subotu i nedjelju, nakon što padne mrak, u Gospiću će se održati manifestacija naziva Tesla power of Lights na glavnom gradskom trgu.

Od 21 sat spektakl svjetlosti pokazat će ne samo sve Tesline zasluge čovječanstvu već i omogućiti posjetiteljima da zamisle tu munjevitu noć davne 1856. godine kada je Tesla rođen u malom selu Smiljanu kraj Gospića.

U sklopu svjetlosnog spektakla posjetitelji će moći vidjeti laser show, izvanredne svjetlosne efekte koji će prošarati nebo sve do Smiljana, a sve zgrade u kojima je Tesla živio ili radio bit će posebno osvijetljene u večernjim satima.

Također,  na trgu će biti postavljen Interaktivan panel pomoću kojeg će djeca laserom bojiti sprave u parku. Svi posjetitelji pozvani su da se prošetaju ulicama grada, gdje je slavni izumitelj, elektrotehničar i fizičar ostavio veliki trag. 

Kulturni i dječji program

U Memorijalnom centru otvorit će se izložba Kad sam bio dječak, a dokumentarni dio ove izložbe bit će postavljen i na gradske reklamne panoe, pa će građani u šetnjama gradom moći vidjeti fragmente izložbe. Radi se o popularno-edukativnoj izložbi koja se bavi drugom polovicom 19. stoljeća, odnosno razdobljem kada je Nikola Tesla boravio u Smiljanu prije nego je otišao u svijet.

Cilj izložbe je kroz evociranje anegdota Teslinog djetinjstva, spominjanje njegovih poznatih suvremenika te predstavljanje povijesti i kulture ovog kraja promovirati Nikolu Teslu, Memorijalni centar Nikola Tesla, Smiljan i Gospić.

U Galeriji Likovne udruge Lika bit će otvorena izložba „Geometrija prirode“ u organizaciji Likovne udruge Lika. Sva događanja održat će se uz maksimalno poštivanje preporuka o javnim okupljanjima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju