Uživancija na plažama, predivna priroda i vrhunska janjetina tek su početak priče zašto vrijedi spakirat kufere i krenuti prema Cresu, otoku koji ne živi samo ljeti. Prije nego što se vrućine zahuktaju, proljeće na najvećem hrvatskom otoku možete provesti istražujući oko 200 km obilježenih i markiranih pješačkih staza koje spajaju divljinu unutrašnjosti otoka sa svjetlucavom ljepotom obale, a uz aktivan odmor savršeno ide i otkrivanje tradicionalnih zalogaja. 

Brdski biciklizam

U četvrtak, 18. travnja otok Cres domaćin je 2. etape jedinstvene utrke u svijetu brdskog biciklizma 4 Islands MTB Epic Croatia, koja se održava od 16. do 20. travnja na četiri kvarnerska otoka: Rabu, Krku, Cresu i Lošinju. Ova međunarodna utrka predstavlja kombinaciju autentičnih lokacija i vrhunsku razinu organizacije što je čini izuzetnim događajem u svijetu brdskog biciklizma, a vozači iz cijelog svijeta dolaze kako bi iskusili ovaj jedinstveni doživljaj. Na otoku Cresu vozi se najzahtjevnija dionica s vrlo atraktivnim startom s trajekta na Mergu, a do cilja na glavnom gradskom trgu u gradu Cresu vozači će proći 84 km uz visinski uspon od 1.880 m.

Dani creskih specijaliteta

Od 27. travnja do 2. lipnja projekt Cres na pijatu i ove godine u fokus stavlja vrhunske lokalne namirnice otoka Cresa, a svaki je tjedan posvećen pojedinoj namirnici, tako će se od 27.4. do 3.5. održati dani creske janjetine i sira, od 4.5. do 10.5. dani creskog maslinovog ulja, od 11.5. do 17.5. dani creskog meda i samoniklog bilja, od 18.5. do 24.5. dani tradicionalnih slastica, a od 25. 5. do 2.6. u Cresu se održavaju dani pomorske baštine i tradicije, poznato događanje Creski kaić, koje će uz puno kulturnih i sportskih događanja ponuditi i morske gastro delicije. Uz prigodna događanja creski će restorani i konobe ponuditi jela na bazi lokalnih namirnica kako bi svim posjetiteljima dodatno približili bogatstvo okusa otoka Cresa.

Sir i janjetina za pamćenje

U subotu, 27. travnja održat će se Fešta od creske janjetine i sira na glavnom gradskom trgu u Cresu. Svi zainteresirani posjetitelji moći će degustirati specijalitete od janjetine, fritaju s udićem (pršutom od ovce), creski ovčji i kozji sir Sirane Loznati, dvometarski kruh s maslinama te janjeće roštilj kobasice, janjeću paštetu, salamu i pršut od ovce Mesnice Cres. Uz navedeno svi posjetitelji dobit će priliku sudjelovati u radionici filcanja cvijeta iz creske vune u organizaciji creske udruge Ruta i u bogatoj ponudi sajma lokalnih proizvoda „Creska butega“. U glazbenom dijelu programa nastupit će Folklorno društvo Orlec, Mario Mužić na mehu i klapa Burin. Program na glavnom gradskom trgu počinje od 15:00 sati.

Ošljak - 1 Putovanja Najmanji naseljeni otok u Hrvatskoj: Šumska idila bez ijednog automobila i trgovine

Dan za jazz

U utorak, 30. travnja u Cresu će se obilježiti Međunarodni dan jazza, a na glavnom gradskom trgu će od 18:00 h nastupiti Filip Flego Quartet.

Masline i kadulja

U subotu, 4. svibnja svi zainteresirani posjetitelji mogu se priključiti vođenoj turi creskim stoljetnim maslinicima i degustaciji creskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, u subotu 11. svibnja vođenoj turi po pčelinjoj oazi uz posjet najvećem polju kadulje na svijetu dok će subota, 18. svibnja proteći u znaku tradicionalnih slastica i glazbe.

Pelješac Putovanja Komadić raja: Pet prekrasnih hrvatskih plaža na kojima nedostatak bara ništa ne znači

Pravac, Valun

U subotu, 25. svibnja započinje poznato cresko događanje „Creski kaić“ i to programom „Homo u Valun“ uz prigodnu gastro ponudu i glazbeni nastup u pitoresknom Valunu. Bogat program ovog događanja posvećenog creskoj pomorskoj baštini i tradiciji nastavlja se od 27. svibnja do 2. lipnja u Cresu.

Blago u Lubenicama

Subota 25. svibnja ugostit će i zanimljivo događanja za najmlađe u Lubenicama pod nazivom „Potraga za blagom u Lubenicama“ dok je zadnja nedjelja u svibnju, 26. svibnja, tradicionalno rezervirana za „Međunarodni festival meha“ u Orlecu.

Jedva čekamo da se ponovno otvori: Divlji raj za punjenje baterija u predivnoj Sloveniji Tolminska korita - 4 Tolminska korita - 3 Tolminska korita - 2 +1 Tolminska korita - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju