Ljeto još nije gotovo, a ako ćemo uzeti u obzir vremensku prognozu za narednih nekoliko dana, ideje za vikend nikome nisu na odmet. Produženi vikend u Šibeniku je sjajna opcija iz nekoliko razloga, a mi vam donosimo pet razloga zašto od 14. do 17. rujna posjetiti ovaj naš predivni grad.

Tvrđava Sv. Mihovila

Tvrđava sv. Mihovila smjestila se na povoljnom položaju podno kojeg se razvio srednjovjekovni Šibenik. Izgrađena je na strmoj stijeni, sedamdesetak metara iznad razine mora, koja kontrolira i brani ušće rijeke Krke, ali i druge važne prometne pravce prema sjeveru i jugu Dalmacije. Arheološki nalazi sugeriraju da je pružala zaštitu lokalnom stanovništvu još od doba Ilira. Tvrđava sv. Mihovila je simbol od neprocjenjivog kulturno-povijesnog i baštinskog značaja za grad Šibenik i Republiku Hrvatsku. Kao obnovljeni kulturni spomenik, tvrđava je danas jedan od glavnih pokretača razvoja grada s ciljem osmišljavanja i pružanja novih kulturnih, edukativnih, glazbeno-scenskih i drugih zanimljivih programa. Upravo ondje za nekoliko dana će se održati i festival SHIP, o kojem ćemo više istaknuti u nastavku teksta.

Kuća umjetnosti Arsen

Odlukom iz prosinca 2019. godine šibensko gradsko vijeće predaje lokaciju na kojoj je ranije bilo kino na upravljanje i korištenje javnoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik. U veljači 2020. godine odlučeno je da se buduća multimedijalna dvorana nazove imenom velikog šibenskog umjetnika Arsena Dedića – Kuća umjetnosti Arsen. Radi se o jedinoj dvorani u Hrvatskoj s modularnim podom koji omogućuje maksimalnu iskoristivost i multifunkcionalnost u korištenju. Intimna, inovativna i jedinstvena kulturna infrastruktura zanimljiva je organizatorima koncerata i drugih događanja, a pravi je pogodak za posjetiti je ukoliko to još niste učinili.

Festival SHIP

Prvo izdanje festivala SHIP u Šibeniku počinje za tjedan dana, a organizatori su u proteklom periodu objavili raspored izvođača i govornika po danima. Više od 60 glazbenih profesionalaca i 40 izvođača sudjelovat će na četiri dana festivala SHIP od 14. do 17. rujna ove godine u Šibeniku na čak šest pozornica. SHIP nije običan glazbeni događaj na kojem dolazite vidjeti i čuti svoje omiljene bendove, već onaj na kojem ćete se zaljubiti u neke nove izvođače.

Tvrđava Sv. Nikole

Tvrđava sv. Nikole je jedinstveni spomenik svjetske graditeljske baštine koja je 2017. upisana na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ''Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća''. Od polovice lipnja 2019. je otvorila svoja vrata za posjetitelje. Posjet Tvrđavi sv. Nikole, radi zahtjevnih restauratorsko-konzervatorskih radova, za sada je moguć isključivo morskim putem, brodom u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Izlet na otoke - Zlarin i Prvić

Otoci Zlarin i Prvić jedni su od otoka koji čine šibenski arhipelag i najbliže su kopnu. Ako želite pobjeći od gradske vreve i okupati se na nekim od najljepših plaža tog područja, ove destinacije su i više nego dobrodošle. Biseri šibenskog arhipelaga nude prekrasna dalmatinska mjestašca u kojima ćete uživati, pregršt konoba koje su otvorene i u ovo vrijeme godine te izlet koji ćete dugo pamtiti.

  Čuvar Šibenskog kanala: Zeleni otok s tristo stanovnika na kojem su automobili zabranjeni, a odmor zajamčen Zlarin - 12 Zlarin - 11 Zlarin - 9 +11 Zlarin - 10

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju