Veliki napredci tehnologije kojima svjedočimo osjetno su mijenjali i razvijali modernu umjetnost fotografije, kao i značajno utjecali na način i sredstva pomoću kojih hvatamo omiljene ili zanimljive trenutke. Središnju ulogu u tom razvoju, dakako, odigrala je pojava smartphone pametnih telefona. U odnosu na velike fotoaparate od prije 10-tak godina koji su često bili glomazni i kao takvi nisu nam uvijek bili pri ruci, smartphone pametni telefoni omogućili su da svatko od nas uvijek na dohvat ruke ima praktični fotoaparat koji je u stanju stvoriti fotografije visoke kvalitete. Primjer takvih uređaja o kojima govorimo upravo su pametni telefoni iz Samsung Galaxy S23 serije.

PR PR (Foto: PR)


Fotografija uz Samsung Galaxy S23 seriju

Kamere pametnih telefona posljednjih se godina sve više profiliraju kao jedan od najvažnijih elemenata pri odabiru novog uređaja. Osim za prave entuzijaste i one koji se fotografijom bave kao profesijom, izrazito visoke mogućnosti smartphone uređaja gotovo u potpunosti su u zaborav poslale klasične fotoaparate. Zašto je tome tako najbolje dokazuju visoke performanse pametnih telefona iz S23 serije, dakle Samsung Galaxy S23, Samsung Galaxy S23+ i Samsung Galaxy S23 Ultra, a to, između ostalog, potvrđuje i fotograf Adrian Kranjčar. “Kao profesionalnom fotografu koji često barata mnoštvom velike i glomazne opreme, mali i pouzdani uređaj koji mi je uvijek pri ruci i pomoću kojeg mogu napraviti vrhunske fotografije od velike mi je koristi u svakodnevnom radu“, rekao je Adrian.


Tako Samsung Galaxy S23 i Samsung Galaxy S23+ krase četiri, a Samsung Galaxy S23 Ultra čak pet funkcionalnih kamera. U kamere nove serije ubačen je najveći do sada Galaxy senzor, pikseli koji upijaju svjetlost te tehnologija stabilizacije videa. Svaki od tri modela posjeduje 12MP Ultra široku kameru koja donosi vidno polje od čak 120˚ idealno za široke kadrove. Samsung Galaxy S23 Ultra, također, posjeduje dvije Telefoto kamere s po 10x i 3x optičkim zoomom, dok Galaxy S23 i Galaxy S23+ krasi jedna Telefoto kamera. U sva tri modela prednja kamera dodatno je poboljšana i sada posjeduje 12 MP, a jedan od glavnih aduta Galaxy S23 serije je širokokutna kamera koja u S23 i S23+ dolazi u 50, a u S23 Ultra u impresivnih 200 MP-a. Isto tako, s obzirom da često posežemo za kamerom u noćnim satima, nova Galaxy S23 serija kroz Nightography opciju osigurava jasne i oštre slike čak i po noći.

PR PR (Foto: PR)

Slikanje svjetlom pomoću Samsung Galaxy S23 serije

S obzirom na navedene značajke, jasno je kako uređaji iz Samsung Galaxy S23 serije predstavljaju pouzdanu i dobru alternativu kamerama i klasičnim fotoaparatima jer stvaraju kvalitetne i jasne fotografije u bilo kojim uvjetima. Međutim, jeste li znali da pomoću svog pametnog telefona iz Samsung Galaxy S23 serije također možete i slikati svjetlom?

PR PR (Foto: PR)

Slikanje svjetlom slikarska je tehnika u sklopu koje se kamera postavlja na stativ u mraku, a zatim se svjetlo pomiče ispred leće dok je blenda otvorena kako bi nastala svjetlosna slika. Na taj način stvaraju se željene svjetlosne fotografije pomoću svjetlosnih tragova. Kako biste napravili svjetlosnu sliku, potreban vam je fotoaparat ili pametni telefon koji omogućuje da ručno promijenite brzinu blende, fokus i ISO (osjetljivost na svjetlo). Slikanje svjetlom potrebno je napraviti za manje od 30 sekundi, stoga, ključno je pojednostaviti svoj dizajn što je više moguće. Vježbati svoje poteze možete u aplikaciji Notes koristeći svoju S Pen olovku. Nakon što je dizajn dovršen, vrijeme je da pronađete odgovarajuću pozadinu. Najbolja okruženja za svjetlosne slike su udaljenija okruženja bez previše ambijentalnog svjetla. Nakon što dobijete ideju, pozadinu i svoj pametni telefon na stalku, vrijeme je da otvorite aplikaciju Kamera i prebacite se na Pro način rada. Ovisno o tome koliko je ambijentalnog svjetla u vašem okruženju, preporuka je da ručno postavite ISO između 400 i 800 za svoje prvo slikanje svjetlom. Nakon što ste odredili IOS, ručno postavite fokus - 0,8 obično je dobra postavka. Najvažnija postavka je brzina koja određuje koliko dugo blenda ostaje otvorena. Zabilježite koliko vam je vremena potrebno da skicirate svoj dizajn, a zatim postavite vrijednost Brzine što je bliže tom broju sekundi. Nakon što ste podesili ispravne postavke, vrijeme je za snimanje. Stanite ispred kamere i izvedite svoj dizajn s izvorom svjetla usmjeren prema kameri. Na taj način i uz malo vježbe, pomoću svog Samsung Galaxy S23 uređaja vizualno će te stvoriti prava umjetnička djela.

PR PR (Foto: PR)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju