Sedmo predavanje u sklopu ciklusa putopisnih predavanja "Putnička klasa" pod nazivom "Putovanje podzemljem" održat će se u četvrtak, 26. rujna 2024. godine u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1).

Predavanje se organizira povodom 20 godina speleoloških istraživanja Jamskog sustava Crnopac – najduljeg speleološkog sustava Hrvatske i Dinarida. Na putovanje tim čarobnim i jedinstvenim pejzažom podzemlja povest će nas gosti Aida i Teo Barišić iz Speleološkog odsjeka HPK Sveti Mihovil (Šibenik).
Ovim predavanjem "Putnička klasa" daje još jedan doprinos obilježavanju 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Tajne južnog Velebita

Dana 23. lipnja 2024. godine obilježeno je točno 20 godina od pronalaska prvog ulaza i početka istraživanja Jamskog sustava Crnopac. Sustav je nastao povezivanjem sustava Kita Gaćešina - Draženova puhaljka s jamom Oazom u kolovozu 2019. godine i dobio novo ime po planinskom masivu pod kojim se nalazi, a godinu dana kasnije povezan je s obližnjom jamom Muda Labudova.

Crnopac je područje izvanredne prirodne ljepote, izuzetno okršen teren, labirint dubokih vrtača, strmih grebana i bijelih kukova sa stotinama jamskih i špiljskih otvora koji vode u gustu trodimenzionalnu mrežu podzemnih kanala. S obzirom na svoj položaj u središtu Hrvatske, relativno blage klimatske uvjete i lagan pristup, speleološka istraživanja se mogu poduzimati gotovo tijekom cijele godine.

Najveći broj istraživanja je poduziman kroz vikend istraživanja uz koje dodatne dane. U okolini sustava postoji nekoliko drugih velikih špilja kao što su špilja Munižaba (9.911 m), Gornja Cerovačka špilja (4.035 m), Donja Cerovačka špilja (4.058 m), jama Duša (2.781 m), Jama na Javoru (2.060 m) kao i desetci manjih jama s jakim zračnim strujanjima, pa je tako cijeli Crnopac planinsko područje s izrazito velikim speleološkim potencijalom.

Hrvatska gorska služba spašavanja je posljednjih godina izuzetno koristila pogodnosti ovog poligona za vježbu i unapređivanje tehnika speleospašavanja u Hrvatskoj. Nakon 260 zabilježenih istraživanja u kojima je sudjelovalo više od 400 speleologa iz 60 speleoloških udruga, tijekom noći s 15. na 16. kolovoza 2024. godine četveročlana speleološka ekipa kastavskih i zagrebačkih speleologa koji su se tek vratili iz zahtjevne međunarodne speleološke ekspedicije u jamu Njemicu na Biokovu, su ušli u jamu Vlažna Mađarica dubine 199 metara i duljine 580 metara na sjevernim padinama planine Crnopac te su istražujući nove kanale upali u labirint kanala Jamskog sustava Crnopac i tako je sustav dobio svoj novi, šesti ulaz te dosegao ukupnu duljinu od 63.217 m te je sa dubinom od 830m već odavno kako najdulja hrvatska tako i najdulja špilja Dinarskog krša.

Putovanje podzemljem - 1 Putovanje podzemljem - 1 (Foto: PR)

Predavači, Aida i Teo Barišić, speleologijom su se počeli baviti još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća kad su i pronašli jedno drugo u Speleološkom odsjeku Planinarskog društva sveučilišta Velebit u Zagrebu. Početkom rata preselili su se u Šibenik gdje poveli prvu šibensku speleološku školu i s prijateljima iz HPK Sveti Mihovil osnovali i Stanicu gorske službe spašavanja.

Teo je ronio na dnu Lukine jame 1994. godine što je godinama bio svjetski rekord, a 2004. godine je pronašao prvi ulaz u Jamski sustav Crnopac.

Sudjelovali u stotinama speleoloških istraživanja, općoj i specijalističkoj obuci mladih speleologa i terenskim vježbama HGSS-a. Od otkrića prvog ulaza u Jamski sustav Crnopac vode kabinetsku obradu podataka, slaganje nacrta i vođenje statistike, prezentiranje rezultata istraživanja na raznim speleološkim skupovima na državnoj, europskoj i svjetskoj razini, a i sami su u sustavu zbrojno proveli gotovo cijelu godinu u svojstvu istraživača, edukatora ili članova timova u vježbama i stvarnim akcijama speleospašavanja.

Popis za savršeni vikend: 7 stvari koje morate probati, vidjeti i doživjeti u Gorskom kotaru Umjetno jezero Bajer u Fužinama Špilja Vrelo, Fužine Unutrašnjost špilje Vrelo +6 Gorski izvor u špilji Vrelo

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju