14. i 15. listopada u zagrebačkom hotelu Dubrovnik prvi put se održava poslovni vinski sajam Prosecco Days na kojem svoje pjenušave perjanice prezentira dvadeset talijanskih proizvođača Prosecca DOC. Neki od njih – poput Ville Sandi, Bottege i Astorie – već su poznati i etablirani na hrvatskom tržištu, no većina će pjenušavih vina imati svoju hrvatsku premijeru.

Na otvorenju, prije svečanog rezanja vrpce, Irena Lučić, jedna od voditeljica udruge Vinoljupci, koja je zaslužna za organizaciju sajma, uz Talijansko hrvatsku gospodarsku komoru te potporu Veleposlanstva Republike Italije i Konzorcija za zaštitu imena Prosecco DOC iz Treviza, naglasila je kako se nada da je ovo prvi u nizu evenata koji će učvrstiti suradnju Hrvatske i Italije.

Uvodnim govorom pridružila joj se i Andrea Perkov, Generalna tajnica Talijansko -hrvatske gospodarske komore, kao i veleposlanik Italije, Nj.E. Pierfrancesco Sacco koji je rekao da čašom prosecca možemo nazdraviti dugom prijateljstvu Italije i Hrvatske, kao i sve bližoj suradnji dvije zemlje u različitim sektorima.

Direktor Konzorcija proizvođača Prosecca DOC g. Andrea Battistella naglasio je kako je prosecco više od pića jer kroz njega možemo pobliže upoznati kulturu i tradiciju Veneta i Friuli Venezije Giulije, jedinih regija gdje se proizvodi.

Bez obzira na krizu, ove dvije regije proizvele su (samo prošle, krizne godine) 500 milijuna boca prosecca. Osamdeset posto odlazi preko granice, što ovo piće čini jakim izvoznim proizvodom. Najveći obožavatelji prosecca u svijetu su Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, a na četvrtom mjestu je i Francuska. Konstantni rad na unapređenju proizvodnje, bioraznolikost, njegovanje etičkog kodeksa, kao i odnos s ljudima neki su od najvažnijih segmenata na kojima Italija marljivo radi.

Poželite li okusiti kakav utjecaj na prosecco imaju razlike u temperaturi, klimi i svemu onome što čini terroir, posjetite Prosecco Days u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.

„Cilj ovog vinskog susreta je ojačati postojeće i stvoriti nove poslovne veze između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora. Promenadno kušanje vina na rasporedu je oba sajamska dana u periodu od 12 do 18h. Osim predstavnika struke, u vrhunskom Proseccu DOC mogu uživati i svi ljubitelji pjenušavih vina, obzirom da je sajam otvoren za javnost.

U programu su četiri stručne radionice koje će voditi najpoznatiji hrvatski vinski bloger Nenad Trifunović Vinopija. Prvog sajma održat će se i gala večera pod nazivom „Prosecco & Dijamanti“. Glavne zvijezde ove ekskluzivne priče bit će, naravno, vrhunska pjenušava vina, a uvažene goste očekuje i stručno predavanje o dijamantima, kao i mogućnost isprobavanja dragocjenog nakita, za koje će se pobrinuti jedan od partnera večere – Zlatarna Rodić.

Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje i snažne poslovne spone. Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke debelo pretežu u korist Talijana, svjetskih lidera na spomenutom području.

Iako su popularni pjenušavci dobiveni od sorte glera u Hrvatskoj već dugo prisutni i vidljivi, prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno. Jedan od razloga koji navode na taj zaključak je opći porast popularnosti pjenušavih vina u Hrvatskoj kojem svjedočimo posljednjih nekoliko godina, kao i trend povećanja proizvodnje pjenušaca od strane domaćih vinara.

Na hrvatskom, ali i na ostalim tržištima, Prosecco DOC je zbog dobre cijene i stabilne kvalitete visoko kompetitivan u odnosu na druga pjenušava vina, poput, primjerice, francuskog šampanjca i španjolske cave. Nadamo se da će sajam Prosecco Days motivirati domaće vinare na udruženo tržišno djelovanje, a zatim i na zaštitu i brandiranje domaćih pjenušavih vina – o čemu uistinu mnogo možemo naučiti od Talijana“, kažu u udruzi Vinoljupci

Ulaznice su dostupne putem Entrio sustava, a dodatne informacije o sajmu potražite na Facebooku. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju