Fotografa Romea Ibriševića put je odveo dvadesetak kilometara sjeveroistočno od Zadra, u Posedarje, selo i malu luku na sjevernoj obali Novigradskog mora, gdje mu je za objektiv zapela crkvica Sv. Duha, koja je ondje još od 15. stoljeća. Iznad ulaznih vrata u crkvu nalazi se zidani zvonik – preslica za jedno zvono koje se čuva u crkvi. Postavlja se samo prigodom misnog slavlja, jednom godišnje, odnosno samo na Duhovski ponedjeljak. Tada je i Dan općine. Blagdan Duhova ondje se tradicionalno obilježava procesijom od posedarske rive do otočića na kojem se ispred crkvica drži misa.

Prema legendi, izgradnji crkvice kumovala je olujna bura, toliko jaka da je ribarima potrgala mreže. Divlje more bacalo je ljude po valovima da bi ih izbacilo na pješčanu plažu Žabokrek. Iscrpljeni, ali sretni što su izvukli živu glavu zaspali su na pijesku. Uz prve zrake sunca mogli su vidjeti da je bura poštedjela brod, koji je pretrpio tek manja oštećenja, U zahvalu na to što su ostali živi ribari su sagradili crkvicu koja i dalje podsjeća na taj događaj.

Otočić s crkvicom osobito je zanimljiv prizor kada se more povuče, kako ga je i zatekao fotograf. Nažalost, snimio je i otpad koji su neodgovorni ljudi ostavili za sobom u blizini.

"Zbog dugotrajne suše i oseke izašla je na vidjelo sva naša ljudska narav. Nikada nije bio ovako niska razina mora u Posedarju, gdje je uz crkvicu iz 15. stoljeća isplivala sva blagodat civilizacije", upozorava Romeo.

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj! Edificio Copan - 2 Edificio Copan - 1 Edificio Copan - 4 +1 Edificio Copan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju