U petak, 10. svibnja treći put održava se kulturno-turistička manifestacija Noć tvrđava u okviru koje će se u brojnim hrvatskim utvrdama i dvorcima održati šaren prigodan program sastavljen od vođenih obilazaka, izložba, predavanja, radionica, koncerata...

Manifestacija je proizašla Europskog projekta FORTITUDE, a danas je zajednički provode Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac, Opština Bar, Grad Trebinje i Opština Ulcinj. U zadnje dvije godine Noć tvrđava je edukacijskim i zabavnim programima povezala više od 40 fortifikacijskih lokaliteta u 6 čak zemalja, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj i Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji.

Bogat program na 46 lokacija

Ove godine na ukupno 46 lokacija u osam zemalja - Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj, Rumunjskoj i Ukrajini - paralelno će se 10. svibnja odvijati raznolik program namijenjen svim generacijama. Posjetitelji će moći uživati u koncertima, sudjelovati na radionicama, raznim igrama, projekcijama, vođenim obilascima i prigodnim predavanjima, a ulaz na sve programe je besplatan.

Posebno će živo biti u Šibeniku i Karlovcu, a program možete proučiti ovdje. Broj sudionika u nekim je programima ograničen, pa se na istome mjestu još stignete prijaviti i osigurati svoje mjesto. U Hrvatskoj su se za sudjelovanje u programu prijavile sve najznačajnije i najatraktivnije utvrde i dvorci.

Posjetite naše tvrđave i dvorce

Uz hrvatske fortifikacije koje su upisane u UNESCO-ov Popis svjetske baštine, Tvrđavu sv. Nikole u Šibeniku, Utvrdu Forte kao dio zadarskih bedema te dubrovačke tvrđave Imperial, Revelin, sv. Ivan i Lovrijenac, na manifestaciji ove godine sudjeluju i najljepši hrvatski dvorci i utvrde dobitnici priznanja Zlatni pin koje Google dodjeljuje na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa. Među njima su Trakošćan, Dvorac Veliki Tabor, Stari grad Ozalj i kaštel Morosini-Grimani.

Noći tvrđava priključila su se izložbama, predavanjima, radionicama, koncertima, filmovima, plesnim izvedbama, stručnim vodstvima i mnoga druga mjesta sa svojim gradinama i utvrdama: Osijek, Slavonski Brod, Našice, Varaždin, Trakošćan, Duga Resa, Desinić, Ozalj, Ogulin, Brod na Kupi, Buje, Novigrad, Svetvinčenat, Kraljevica, Bakar, Bribir, Pag, Zadar, Preko, Vrana, Klis, Hvar, Korčula, Trogir, Makarska, Omiš, Tkon, Vrgorac.

Cilj je manifestacije poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima s utvrđenom baštinom u Europi te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma. Manifestaciju su na međunarodnoj razini prepoznala i udruženja EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) i FORTE CULTURA koje su Noć tvrđava uvrstile u European Fortress Summer Event.

Od Pule do Dubrovnika: Utvrde s pogledom na more koji nikada nećete zaboraviti Utvrde s magičnim pogledom na more - 8 Utvrde s magičnim pogledom na more - 7 Utvrde s magičnim pogledom na more - 1 +5 Utvrde s magičnim pogledom na more - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju