Zaklada Budi Foodie omogućuje mladim zaljubljenicima u kuhanje specijalističko usavršavanje u kulinarskim institucijama svjetskog glasa i dio je gastronomske platforme Chefs’ Stagea, međunarodnog kongresa gastronomije i ugostiteljstva u Šibeniku koji organizira chef Rudolf Štefan sa svojim timom.

Jedna od kandidatkinja koja je ostvarila svoj san jest Nikolina Putica (22), koja je zahvaljujući zakladi otputovala u Tursku i završila program školovanja Basic Cuisine na prestižnoj akademiji Le Cordon Bleu Istanbul, a nakon toga i stažirala u restoranu Neolokal kod poznatog chefa Maksuta Aškara.

Nikolina je još je kao dijete pokazivala interes za kuhanjem, a kako kaže, stala je uz štednjak jer su je tome naučile životne prilike.

"Često sam bila sama doma dok su moji roditelji vrijedno radili i htjela sam ih barem malo rasteretiti dnevnih obveza. Nakon osnovne škole upisala sam kuharski smjer u Turističko-ugostiteljskoj školi. Doznavši za natječaj Budi Foodie i priliku da se školujem, željela sam prihvatiti izazov koji mi se pruža", kaže Nikolina te dodaje da prijava na Budi Foodie nije komplicirana. Potrebno je ispuniti prijavnicu i motivacijsko pismo, a u polufinalu proći i psihološki test, praktični dio i intervju. Kako kaže, niti jedan dio prijave joj nije bio previše zahtjevan, a ono što je uslijedilo kasnije još je više učvrstilo njezinu odluku da je kuhanje put prema sreći.

Nikolina Putica - 1 Nikolina Putica - 1 (Foto: Privatni album)

"Le Cordon Bleu Basic Cuisine cijenjena je i svjetski poznata kulinarska akademija. Profesori su profesionalni i stručni. Dolaze iz različitih zemalja: Austrije, Švicarske i Francuske i uvijek su spremni prenijeti znanje polaznicima. Tijekom školovanja uče se francuski izrazi koji se često koriste u kuhinji, kao i osnovne tehnike iz svih kulinarskih polja. Učili smo pripremati hladna predjela, juhe, umake, riblja jela, slastica, kao i tranžirati meso", osim same akademije svidio joj se i grad, a stekla je i prijatelje za čitav život.

"Uvijek ću se sjećati Istanbula kao jednog prekrasnog velikog grada u kojem žive srdačni, gostoljubivi i dragi ljudi te polaznika akademije iz cijelog svijeta: Saudijske Arabije, Poljske, Ukrajine, Madagaskara…", kaže Nikolina.

Kod chefa Maksuta Aškara u Neolokalu Nikolina se pobliže upoznala s načelima fine dininga, kao i njegovim pristupom istraživanja kompleksne kulinarske povijesti koja se u promišljenim interpretacijama nudi gostima, ujedno slaveći tradiciju i moderne gastronomske tehnike.

"Moj radni dan u Neolokalu započeo bi u 11 sati. S obzirom na to da je restoran fine dining, svi u kuhinji težili smo savršenstvu. Maksut Aškar vjeran je tradiciji, a modernim pristupom implementira nove ideje, spajajući naizgled nespojivo. Chef i kolege nisu ni u jednom trenutku na mene gledali svisoka. Dapače, u svakom trenutku bili su spremni dati mi savjet i pohvalu. Iskustvo koje sam dobila u restoranu koji je na listi 50 najboljih na svijetu svakako će ostaviti traga na mojoj karijeri. Uvijek treba učiti od drugih, ali i raditi na vlastitoj prepoznatljivosti.

Svi koji se žele prijaviti na Budi Foodie, neka to učine bez straha jer zaklada prepoznaje volju i želju mladih koji žele raditi na sebi. Moj je savjet onima koji će otići na stažiranje neka se trude biti najbolji u tome što rade i opravdati povjerenje zaklade. Za uspjeh su neophodni cilj, rad i volja, kao i svijest o tome da tek kad misliš da znaš, vidiš koliko zapravo ne znaš", savjetuje Nikolina, koja će nastaviti s edukacijom i učenjem.

"Moj prvi korak u radu na sebi jest okušati se u slastičarstvu. Ove sezone radit ću u dubrovačkoj slastičarnici Gianni i veselim se tome", zaključuje Nikolina.

Ovogodišnje izdanje kongresa gastronomije i ugostiteljstva Chefs' Stage treći će put Šibenik učiniti centralnom kulinarskom pozornicom za najveća imena svjetske gastronomije.

Što sve očekuje posjetitelje Chefs' Stagea, otkrijte na službenim stranicama kongresa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju