Danas započinje natjecanje Hrvatsko stablo 2020. godine, a za titulu pobjednika natječe se osam kandidata: Impresivni gorostas, hrast cer iz Visokog u Varaždinskoj županiji, Uskočka lipa na ŽumberkuLepa lipa iz Sluma u Istarskoj županiji, Prošlost u budućnosti, priča o Juliusu Žirku i Hrastu lužnjaku iz Siska, Cedar u Perivoju mladenaca iz Opatije, Javorolisna platana iz Svetog Urbana, Baka maslina – Maslina iz Kaštel Štafilića te Najstarija Medulinka, Košćela iz Medulina.

Glasanje će trajati do 31. listopada do 23:59, a pobjednika ćemo saznati 6. studenog. Pobjednik "ide" na finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, koji će se proglasiti na Svjetski dan šuma 21. ožujka u Bruxellesu. Glasati se može za samo jednog kandidata.

Cilj je natjecanja da se promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice promoviraju bioraznolikost i prirodna bogatstva Republike Hrvatske diljem Europske unije sa svrhom podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikost te usluga ekosustava za život čovjeka i opstanak čovječanstva.

Poseban je naglasak na važnosti očuvanja šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala, koja su iznimno važna za život čovjeka, posebice kao tvornice hrane i kisika.

Natjecanjem se nastoji privući stanovništvo i potaknuti lokalne zajednice da se aktivno uključe u zaštitu i očuvanje vrijedne i jedinstvene prirodne baštine Republike Hrvatske.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju