U rujnu 1902. godine car i kralj Franjo Josip I. zadnji put je posjetio Istru koja je dobro zapamtila razlog njegovog dolaska. Sa svoje carske jahte "Miramar" usidrene u Ližnjanskom akvatoriju tog je 3. rujna promatrao 4000 vojnika koji su krenuli u osvajanje Ližnjana, Monte Madonne, Šišana, Svetog Antona i Medulina. Iako se pred njim odvijala uzbudljiva bitka u kojoj je "agresor" odnio pobjedu, Franjo Josip znao je da ovaj dio njegova kraljevstva neće biti zaista zauzet. Radilo se, naime, o velikoj i važnoj vojnoj vježbi čiji je cilj bio procijeniti i sagledati potencijalnu opasnost od pomorskoga desanta na istočnu obalu Istre.

Manifestacija obilježavanja započela je 3. rujna konferencijom za medije odnosno predstavljanjem sadržajnog programa kojim će organizatori TZ općine Ližnjan i Općina Ližnjan s partnerima od 3. rujna do 8. listopada upoznati javnost sa značajem austrougarskih vojnopomorskih manevara. Toga je dana u Turističkoj zajednici općine Ližnjan otvorena i zanimljiva izložba fotografija o Ližnjanu pred Veliki rat, a na Punticama u Uvali Kuje u Ližnjanu otkrivena je i informativna ploča o vojnopomorskim manevrima na području Ližnjana.

U ponedjeljak, 5. rujna, obilježavanje će upotpuniti još jedna izložba koja će se otvoriti u Čitaonici kluba umirovljenika Pula, a nosit će naziv "Gospodarstvo Pule od sredine 19. stoljeća do 1. svjetskog rata."

Zajednica Talijana Šišan – Communità di Sissano u listopadu će biti domaćin skupu koji će pod povećalo staviti vojni utjecaj Austro-Ugarske na razvoj istarskog poluotoka. U subotu, 8. listopada, svečano će biti otvoren znanstveno-stručni skup pod nazivom "Austrougarske vojne investicije kao čimbenik razvoja Istre". Početak će svojim nastupom uveličati Pjevački zbor KUD-a KUJE Ližnjan, a nakon pozdravnog govora uslijedit će izvedba mr. art. Elde Krajcar Percan na glasoviru. U organizaciji učenika Osnovne škole dr. Mate Demarina bit će postavljena izložba koja će sudionike skupa upoznati s pomorskom poviješću Šišana i Ližnjana.

Znanstveno-stručni skup okupit će brojna eminentna imena, a započet će izlaganjem Alide Perkov o značaju pomorskih vojnih manevara 1902. godine za razvoj područja današnje općine Ližnjan. O Puli prije izgradnje Pomorskog arsenala govorit će Anton Percan, a više o Hrvatima u carskoj i kraljevskoj mornarici ispričat će Bruno Dobrić. Urbanizacija Pule i okolice u kontekstu austrougarske vojne modernizacije bit će tema izlaganja Emila Jurcana dok će Nataša Urošević javnosti približiti poglede hrvatskog ekonomista i književnika Mije Mirkovića (Mate Balote) o ulozi austrougarskih vojnih investicija u razvoju Istre.

Na koji je način austrougarska vojna industrija utjecala na pulsku svakodnevicu objasnit će Igor Jovanović dok će Milena Mičić otvoriti zanimljivu temu prenamjene vojnih utvrda na primjeru Verudele i baterije San Giovanni koje su pretvorene u akvarij. Zadnje predavanje na skupu nosit će naziv ADRIFORT - Adriatic fortresses and military areas, a predavač će biti Lorena Dropulić.

Zatvaranje skupa odvit će se obilaskom utvrde na brdu Monte Madonna u Šišanu koja je postala važna vojna točka zahvaljujući svojoj poziciji, ali i vojnopomorskim manevrima održanima 1902. godine. Franjo Josip I. i njegova ratna mornarica bili su svjesni propusnosti i nedovoljne obrane istočne obale Istre na kojoj bi se u slučaju rata mogle odigrati vrlo važne operacije koje bi mogle rezultirati okupacijom Pule. Porazni ishod vojnog manevra u rujnu 1902. godine ubrzao je ideju o gradnji strateške skupine topničkih bitnica i promatračnica na Monte Madonni koje su je velikim slovima upisale u vojnu povijest o čemu će prilikom obilaska sudionicima govoriti voditelj Zlatko Devedžić.

Uzbudljiv dan u Šišanu posjetitelje će na puno načina vratiti na početak 20. stoljeća, a tako će biti i na večeri i druženju u restoranu Bodulka, hotela Velanera u Šišanu.

Uz glazbene kompozicije s početka 20. stoljeća i prigodnim domjenkom iz tog doba, sudionici će uživati u atmosferi razdoblja koje je uvelike obilježilo prošlost, ali i sadašnjost Istre. Kako bi doživljaj bio potpun, preporučeni dress code podrazumijeva gradske kostime iz vremena Austrougarske te lokalne narodne nošnje.

Rezervacije za tu posebnu večeru u osobnom aranžmanu potrebno je napraviti direktno u restoranu Bodulka.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju