Specifični položaj visoko na brdu građani Zahara de la Sierre koristili su stoljećima kao prednost pred neprijateljem. Ne čudi stoga što se taj grad na jugu Španjolske u pokrajini Cadiz uspješno bori i protiv pandemije koronavirusa.

Iako u okolici ima zabilježenih slučaja zaraze, pa čak i nekoliko fatalnih posljedica, niti jedan od 1400 stanovnika tog andaluzijskog grada nije pozitivan na COVID-19, piše CNN. Mnogi ovakvu situaciju zahvaljuju striktnim mjerama koje su uvele lokalne vlasti.

Svijet u karanteni - 5 Aktualno 12 ljudi iz različitih zemalja priča o životu u izolaciji

Do grada vodi pet cesta, a čak su četiri zatvorene 14. ožujka ove godine prema nalogu gradonačelnika Santiaga Galvana. Zabranjen je ulaz svim strancima, uključujući i nekoliko francuskih i njemačkih turista, koji su, ne znajući za novu regulativu, željeli razgledati renesansnu utvrdu Zahare de la Sierre.

Jedina otvorena cesta koja vodi do grada namijenjena je lokalnom stanovništvu, pod neprestanim je nadzorom, a svako vozilo koje uđe u grad dezinficira se mješavinom vode i izbjeljivača. Dvaput tjedno dezinficiraju se i sve ulice, trgovi i pročelja kuća u gradu.

Zemlja Zanimljivosti Majstori izolacije: Savjet astronauta za lakše "preživljavanje" karantene

Grad želi zaštititi sve svoje stanovnike, a pogotovo one starije od 65 godina koji predstavljaju četvrtinu populacije Zahara de la Sierre. Lokalni poduzetnik iz tog je razloga zaposlio dvije osobe koje raznose hranu, potrepštine i lijekove najugroženijim članovima zajednice.

Udruga žena Zaharile kuha obroke svima onima koji se ne mogu skrbiti za sebe te im ih dostavlja na kućni prag. Nitko ne izlazi iz svojih kuća ako to nije apsolutno nužno. Grad je čak preuredio dva službena automobila te ih opremio atraktivnim svjetlima i razglasnim sustavom preko kojeg puštaju glazbu po ulicama da bi podigli raspoloženje građanima.

Slika nije dostupna Aktualno A što će biti s putovanjima? 5 stvari koje će se dogoditi nakon pandemije koronavirusa

Opstanak gospodarstva Zahara de la Sierre ovisi o nekolicini obiteljskih tvrtki. Grad će zato iz svojeg proračuna pokriti njihove troškove struje, vode i poreze tijekom trajanja pandemije koronavirusa.

Nadaju se kao i milijuni drugih Španjolaca da će opasnost uskoro nestati. Dotad rade sve što je u njihovoj moći da bi zaštitili svoje sugrađane.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju