Omiš 19. kolovoza očekuje najezda gusara koji ne dolaze po blago, već donose cjelodnevni zabavni program za sve generacije!

U škrinji s gusarskim blagom očekuju nas sportske, edukativne i likovne aktivnosti te društvene igre za djecu, razgledavanje tvrđave Mirabela, dolazak i povorka gusara kroz uži centar Omiša, te šlag na gusarsku tortu - gusarski napad na moru i simulacija bitke s Mlečanima te besplatan koncert Željka Bebeka i benda na platou Toreta!

Jedno od rijetkih mjesta u kojima gusari nisu samo dio fikcije, već dio povijesne baštine je grad Omiš. Upravo iz tog razloga, Gusarski dan ovog kolovoza idealna je prilika kada nakratko možete otputovati u prošlost i na autentičan način saznati sve o povijesti hrabrih omiških gusara - kako su živjeli, što su nosili te kako su borili.

Turistička zajednica grada Omiša pobrinula se da cijeli dan bude obilježen gusarskom poviješću, ali i dobrom zabavom za sve generacije!

Sportska potraga za gusarskim blagom od 9.15 sati

Gradska plaža “Punta” postat će okupljalište za male znatiželjne gusare pune energije starije od šest godina, jer ovaj dan koji slavi bogatu omišku baštinu započinje sa “Sportskom potragom za gusarskim blagom” - spojem atletskog poligona i potrage za blagom.

Djeca će uživati u raznim sportskim izazovima uz priču o gusarima koju će im ispričati interpretator kulturne baštine, a sve uz pratnju diplomiranih kineziologa iz centra Sanus Vita.

Kako je broj mjesta ograničen, pozivamo roditelje da prijave djecu dan ranije (18. kolovoza) i to na broj ureda TZ-a Omiš 021 861 350.

  Gusarski dan u Omišu - 7 Gusarski dan u Omišu - 7 (Foto: PR)

Izložba dječjih radova od 17.00 sati

Nakon kupanja i poslijepodnevnog odmora posjetite izložbu dječjih radova na otvorenom s motivima Omiša, mora i ljeta.

Tijekom cijelog ljeta domaći i strani mališani sudjelovali su u likovnim radionicama “Vera Art” u sklopu popularnih besplatnih ljetnih događanja “Omiš Summer Frei”, a jedan od njihovih zadataka pod vodstvom akademske slikarice Vere Mekinić bio je nacrtati motive omiškog ljeta. Ovo je prilika da vi i vaša djeca doživite ljeto u Omišu kroz njihove poteze kistom. Izložba se održava na platou Toreta.

Interaktivna društvena igra za djecu inspirirana poviješću Omiša od 18.00 do 19.00 sati

Gusarski dan prilika je za upoznavanje jedinstvene, interaktivne društvene igre na ploči koju je osmislila umjetnica i učiteljica Julija Tomasović. Djeca će na plaži “Punta” imati priliku kroz igru upoznati povijest Omiša i samom gusarskom načinu života, a kako ova hit igra uz vrlo jednostavna pravila potiče i kreativnost, dobra zabava je zagarantirana!

Igra je namijenjena za djecu stariju od šest godina Za sve one koji žele sudjelovati potrebne su prijave na broj 021 861 350.

Kostimirano razgledavanje tvrđave Mirabela od 19.00 do 20.00 sati

Prije nego što gusari zauzmu Omiš, na tvrđavi Mirabela čeka vas kostimirana interpretatorica kulturne baštine Senka Vlahović. Priče iz srednjeg vijeka o omiškim knezovima i gusarenju u utvrdi iz 13. stoljeća, uz savršen pogled na zalazak, savršen su uvod za ono što slijedi - dolazak gusara u grad!

Povorka gusara kroz grad, gusarski napad na moru te koncert 

Od 19.00 sati gusari preuzimaju Omiš! Kroz uži centar Omiša odvijat će se povorka gusara, koji će sa svojim raskošnim kostimima i oružjem sigurno biti mamac za super fotografije na prvim stranicama obiteljskog albuma, dok će ih istovremeno na platou Toreta dozivati zvukovi Gradske glazbe Omiš.

Limena glazba uz nastup klape uvertira je za najspektakularniji dio Gusarskog dana - gusarski napad na moru ispred platoa Toreta! Očekuje nas dolazak malih gusarskih brodova, koji će za ovu priliku biti prerušeni u ratne brodove iz srednjeg vijeka, s kojih će kostimirani gusari kao podsjetnik na veliku gusarsku bitku simulirati srednjovjekovni obračun s Mlečanima.

Nakon još jedne pobjede Omiških gusara, slijedi fešta u režiji Željka Bebeka i njegovo benda, a koncert počinje u 22 sata!

Sve do jedan sat poslije ponoći očekuje nas žestoka svirka jednog od najvećih pjevača u povijesti ovih prostora, na kojoj ćemo uživati u presjeku njegovih pedeset godina karijere te mnogobrojnim hitovima za sve generacije. Željko Bebek nedavno je predstavio svoj autobiografiju pod imenom “U inat svima”, čije ime itekako priliči Omišu i gusarima koji su u inat vremenu uspjeli očuvati svoju gusarsku tradiciju i baštinu kojom se sada jako ponosimo.
Vidimo se na Gusarskom danu u Omišu 19. kolovoza - u inat svima!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju