Grand Chapitre posebna je ceremonija koja će se održati u Grand Hotelu Park Rovinj, a vodit će ju međunarodni šefovi organizacije Chaîne des Rôtisseurs. Ona podrazumijeva inauguracijsku svečanost na kojoj će se pridružiti mnogi domaći i strani visoki dužnosnici te gala večeru na kojoj će se primiti novi članovi i dodijeliti Chaîneova obilježja. Kruna gurmanskog dijela Grand Chapitrea jest gala večera koju priprema chef Jeffrey Vella.

Velika zvijezda tog trodnevnog gurmanskog događanja bit će američka chefica, TV zvijezda i uspješna restoraterka Lidija Bastianich. Prije pandemije koja je narušila odnose u cijelom svijetu, pa tako i na restoranskoj karti New Yorka i SAD-a, Lidija Bastianich sa sinom i kćeri upravljala je s 12 restorana te s više od 1000 zaposlenika. Dva je puta za svoje televizijske serijale dobila najprestižniju američku televizijsku nagradu Emmy. Napisala je trinaest knjiga prodanih u više od milijun i pol primjeraka.

Radovan Marčić, Consellier Gastronomique du baillage National, o Chefici Lidiji Bastianich kaže:

“U kuharskom se svijetu rijetko može sresti osoba poput Lidije Bastianich, koja je s jedne strane toliko jednostavna, čovječna i topla, a s druge strane toliko mudra, stručna i profesionalna. Lidija je potpuno opuštena i nenametljiva i užitak je biti s njom u društvu, osobito nama gourmetima, koji obožavamo raspravljati o hrani i baš zato mislimo da će njezina radionica biti puno više od demonstracije kuhanja pojedinih jela. Vjerujemo da ćete uživati u priči žene koja je u svijetu gastronomije od malog restorana u Astoriji u Queensu, sudbinskom mjestu svih Hrvata koji su doselili u New York, postala prva dama američke gastronomije i dosegnula planetarnu slavu.”

Chaîne des Rôtisseurs pripada najstarijem, najvećem i najpoznatijem međunarodnom gastronomskom udruženju, koje ima preko 25.000 članova u 80 zemalja na pet kontinenata. Osnivanjem hrvatskoga ogranka 2018. godine, udruga Chaîne des Rôtisseurs Hrvatska uključila se u veliku globalnu priču koja okuplja hotelijere, ugostitelje, kuhare i sommeliere diljem svijeta koji dijele svoja iskustva i zajedničkim snagama streme ka još boljem. Dalibor Greganić, Bailli Délégué du Bailliage National, kaže da je posebna misija hrvatske podružnice Chaîne des Rôtisseurs omogućavanje domaćim mladim kuharima i sommelierima da u specijaliziranim školama unaprijede svoje znanje te da sudjeluju u prestižnim međunarodnim natjecanjima (Junes Chef Rôtisseurs i Junes Sommeliers).

Svim hrvatskim članovima zajednički su inovativnost u okusima, hrabrost i autentičnost u pripremi hrane te nenadmašna strast za istinskim razvojem gastronomije, vinarstva i maslinarstva. Kvaliteta je kod njih uvijek na prvome mjestu, a svaki od njih izniman je predstavnik hrvatske gastronomske scene. Broj članova povećava se iz dana u dan, a ovo su neki od najistaknutijih:

Hoteli: 

Hotel Adriatic, Grand Park Hotel, Boškinac, Esplanade Zagreb Hotel, Hotel Osijek, Kukuriku Hotel

Restorani: 

Alla Beccaccia (Fažana), Bora bar (Veli Lošinj), Boškinac (Stara Novalja), Giannino (Rovinj), Kod Špilje (Otruševec), Kod Marka (Šipan), Lumiere (Osijek), Makarun (Split), Mala hiža (Čakovec), NAV (Zagreb), NOEL (Zagreb), Pergola (Savudrija), Proto (Dubrovnik), Puntulina (Rovinj), Restoran Davor (Jelsa), Stari podrum (Momjan), Terbotz (Čakovec), Zinfandel’s (Zagreb).

Vinari i maslinari: 

Kutjevo d.d., Ipša, Tonči Marijan, Kozlović, Matošević, Rizman

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju