Drugo izdanje Festivala usporenog putovanja održat će se sljedeći vikend, 28. i 29. lipnja, na "starom mjestu", u Barboju kod Umaga. Idilični istarski maslinik postat će pozornica na kojoj će svoje doživljaje, misli i savjete s okupljenima podijeliti neki od poznatijih naših hodača, planinara i avanturista. Festivala usporenog putovanja zamislio je i pokrenuo naš poznati hodač i putnik, Goran Blažević.

Velika imena u malom masliniku

Prvi dan FUP će se baviti temom dugih hodačkih staza u Hrvatskoj. Festival otvara Marin Zovko iz Zagreba koji je odradio Camino de Santiago, pa onda i najdužu hrvatsku stazu – CLDT. Kajakom je stigao od Prevlake do rta Savudrija, a još mu ni to nije bilo dovoljno pa je biciklom okružio Hrvatsku uz samu granicu.

Nakon njega nastupa Tatjana Šavorić, prva koja je prehodala Via Adriaticu u zimskim uvjetima i prva žena, kako je ispalo, koja je sama prešla ovu 1100 kilometra dugu stazu. O svemu je napisala i knjigu, koja je istovremeno i dnevnik i priručnik, a danas je i trail manager te staze VA. Tatjana voli predavanja u kojima jednako sudjeluje i njezina publika, pa bi u Barboju sve moglo frcati od dijeljenja misli i ideja, a zgodno je primijetiti da će i na FUP-u biti prva predavačica.

Festival usporenog putovanja - 4 Festival usporenog putovanja - 4 (Foto: Festival usporenog putovanja)

Drugi dan festivala ugostit će Ivana Đogića, Zagrepčanina s adresom u Iranu, kojega je svijet upoznao nakon što je prepješačio jedno od najsušnijih mjesta na zemlji - pustinju Lut. Autor je knjige "Iran u prezentu", a o svojoj pustinjskoj avanturi sve će ispričati okupljenima pod maslinama u blizini Umaga.

Festival će zatvoriti legendarni alpinist, putopisac i redatelj dokumentarnih filmova i emisija, Stipe Božić. Njegove dogodovštine s najviših planina svakog od kontinenta zvučat će još dublje i još više u fantastičnoj atmosferi Pachamama grunta, kako oni koji su se već udomaćili tepaju ovom komadiću zemlje u Istri.

Ako ćete na festival doputovati "usporeno" – dopješačiti, dobiciklirati ili stići, recimo, na vesla, smještaj u kampu potpuno vam je besplatan, a sve infornacije i novosti možete saznati na FB stranici Festivala.

Vidimo se u Istri, za čas!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju