Svake godine Institut ekonomije i mira izbaci Globalni indeks mira, studiju provedenu na 163 neovisne zemlje i teritorija kako bismo dobili uvid u stanje na planetu. Kako bi došli do podataka o tome koje su zemlje opasne, a u kojima vlada mir, u obzir se uzimaju 23 kriterija u tri kategorije: militarizacija, sigurnost te domaći i međunarodni sukobi.

Na Globalnom indeksu mira za 2019. ukupni prosječni rezultati poboljšali su se za 0,09 posto, pri čemu se 86 zemalja poboljšalo, a 76 zabilježilo pogoršanja. Slučaj poboljšanja svjetskog stanja dogodio se prvi put u pet godina.

Najmirnija zemlja na svijetu je Island, još od 2008. godine, a susjedi Slovenci našli su se na visokom osmom mjestu. Hrvatska je sa svojim 28. mjestom također visoko na ljestvici.

Na indeks miroljubivosti utječe i percepcija mira svakog stanovnika, slobode, osjećaja zadovoljstva i sigurnosti, kao i povjerenja u zaštitu policije ili vojske. Autori studije naglašavaju kako je indeks povezan i s osjećajem sigurnosti na ulicama, osobito noću.

Stoga, nađete li se na islandskim ulicama u šetnji, manji je rizik da ćete se posvađati s nekim frustriranim stanovnikom i "pobrati šamar" zbog neprimjerenog komentara. To je, naravno, samo statistika, pa je mudro ostaviti se neprimjerenog ponašanja ili provokacija domaćeg stanovništva, gdje god otputovali.     

Top 10 najmirnijih zemalja

1. Island
2. Novi Zeland
3. Portugal
4. Austrija
5. Danska
6. Kanada
7. Singapur
8. Slovenija
9. Japan
10. Češka

10 najmanje miroljubivih zemalja

1. Afganistan
2. Sirija
3. Južni Sudan
4. Jemen
5. Irak
6. Somalija
7. Srednjoafrička Republika
8. Libija
9. Kongo
10. Rusija

Top 10 miroljubivih u Europi

1. Island
2. Portugal
3. Austrija
4. Danska
5. Slovenija
6. Češka
7. Švicarska
8. Irska
9. Finska
10. Nizozemska
 

10 najmanje mirnih u Europi

1. Turska
2. Kosovo
3. Bosna i Hercegovina
4. Crna Gora
5. Sjeverna Makedonija
6. Grčka
7. Cipar
8. Francuska
9. Albanija
10. Srbija

Ovdje pogledajte cijeli popis.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju