U Splitu je 7. svibnja, na blagdan svetog Dujma, zaštitnika grada, svečano otvoren Dalmatia Tower – najviša zgrada u Hrvatskoj. Dalmatia Tower službeno završen još u srpnju prošle godine, ali sada priređena svečanost otvorenja na simboličan datum i pod simboličnim nazivom -“Above all”.

Nova najviša zgrada u Hrvatskoj toranj je visok 135 metara, a u njemu posluju AC Hotel iz portfelja najvećeg svjetskog hotelskog lanca Marriott Internationala te niz drugih kompanija poput Ericssona Nikole Tesle.

Prije nego što je izgrađen Dalmatia Tower, najviša zgrada u Hrvatskoj prilično dugo bila je 105 metara visoka Zagrebačka katedrala. Najviša pak građevina u Hrvatskoj dimnjak je Termoelektrane Plomin u Istri koji s 340 metara vjerojatno još neko vrijeme neće biti skinut s trona.

Toranj visok 135 metara već je počeo skupljati nagrade

Dalmatia Tower projektirao je arhitekt Otto Barić, a projekt je već dobio dvije međunarodno važne nagrade - European Property Awards u kategoriji najboljeg arhitektonskog rješenja visokogradnje komercijalne namjene te International Property Award za najbolji projekt u kategoriji razvoja.

Investitor Josip Komar, vlasnik Westgate grupe, izjavio je: “S ovog mjesta danas mogu kazati da sam izrazito ponosan. Uspjeli smo! Izgradili smo najveći neboder u Hrvatskoj. Naš naum je od prvog dana bio jasan. Željeli smo promijeniti vizuru grada Splita i biti lideri novog urbanističkog, arhitektonskog i poduzetničkog promišljanja.- kazao je o projektu vrijednom 120 milijuna eura.

Nakon govora i rezanja crvene vrpce, Split je obasjao vatromet koji se vidio iz iz svemira, a zajedno su ga pritiskom na gumb aktivirali Goran Ivanišević i Nathalie Rayes, veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj - kumovi Dalmatia Towera.

“Napraviti ovakav projekt u Hrvatskoj, a pogotovo u Splitu koji je mentalitetom uvik kontra ravno je čudu. Moj kum i prijatelj Josip Komar u tome je uspio. Danas Split izgleda ljepše kao nikad prije. Kad sam ja bio mlad ulaz u Split nije izgledao ovako impresivno. Danas je Split svjetska turistička destinacija s nizom odličnih hotela, najjači smo u državi”, rekao je Ivanišević i nasmijao okupljene dodavši: “Sreća da ovaj toranj nije postojao kad sam osvojio Wimbledon jer bih se vjerojatno bacio s njega”.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju