Ne morate jesti namirnice životinjskog porijekla da biste uživali u dobro poznatim jelima svjetske gastronomije poput tjestenine s umakom bolonjez, pizze ili sushija. Potvrdili su to i izlagači 13. po redu ZeGeVegea festivala održivog življenja koji se održao 3. i 4. rujna na Trgu bana Josipa Jelačića u glavnom gradu Hrvatske u organizaciji Prijatelja životinja.

Glavnim zagrebačkim trgom širili su se opojni mirisi veganske hrane devet domaćih restorana koji zainteresiranim posjetiteljima nudili bogatu ponudu jela, sve od tradicionalnog hrvatskog soparnika preko izraelskog falafela do biljne verzije turskog specijaliteta kebaba. Popularna jela spremali su s alternativama mesu poput tofua, seitana, biljnih kobasica i drugih namirnica biljnog porijekla.

ZeGeVege - 5 Aktualno Najzeleniji festival vraća se u Zagreb! Prvi dani rujna rezervirani su za dobre vibracije u centru metropole

"Nisam veganka, ali obožavam doći na ZeGeVege, vidjeti što se nudi i pronaći inspiraciju za neka nova jela," priznala nam je jedna posjetiteljica koju smo zatekli na štandovima brenda Sana delikatese, koji je i ove godine počastio posjetitelje ukusnim zalogajčićima.

Osim već dobro poznatih humusa i tahinija, na njihovom se štandu moglo degustirati i novu mješavinu prženih sjemenki za salate i druga jela, kečap od cikle, te palmina srca. Ipak, najviše pažnje privlačile su jestive slamke koje su posluživali s domaćim sokom od bazge.

ZeGeVege - 12 Aktualno Bez plastike: ZeGeVege na zagrebački Trg donosi finu hranu i hrpu genijalnih eko-stvarčica

"Jestive Cool žličice izrađene su od prirodnih sastojka, točnije od pšenice te jabučnih vlakana, a zaslađene steviol glukozidom. Neutralnog su okusa, pa ne mijenjaju okus pića. Čvrste su i izdržljivije i do 20 minuta u vrućem piću, te do 60 minuta u hladom piću," otkrili su nam izlagači na štandu ovog popularnog brenda.

Ekološka proizvodnja

Na ZeGeVegeu izlagala je i nekolicina obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava iz Hrvatske koji su ponudili vrijedne plodove svojih ruku, ali i proizvode temeljene na ovim namirnicama.

"Ekološki uzgoj nije jednostavan, ali je dugoročno održiv," priznali su u OPG-u Andreje Petrović kojima je cilj proizvesti zdraviju, kvalitetniju i ukusniju hranu, a koji su se na festivalu predstavili s ekološkim uzgojenim pirom, bučinim uljem, bučinim košticama i namazima.

ZeGeVege - 2 Aktualno Delicije na Trgu: Na ZeGeVegeu veganska pizza, sushi, bolonjeze i kajgana

Među šarolikim štandovima mogao se nabaviti i vrlo zdrav sok aronije, domaći lješnjaci i češnjak, kao i cijela linija proizvoda napravljenih od industrijski uzgojene konoplje.

Svojom ponudom mnoge je znatiželjnike privukao i štand egzotičnih namirnica koji je nudio hranu kakva se inače ne može vidjeti na policama hrvatskih trgovina poput ljubičaste cvjetače, plavog krumpira i plantana banana.

Ljubitelji začinjene hrane morali su zastati na štandu Volim ljuto koji nudi umak od najljuće papričice na svijetu – Caroline Reaper, a potom su nepce hladili ponudom veganskih sladoleda koji se radi na bazi biljnih alternativa mlijeku – od zobi, soje i sličnih napitaka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju