Blidinje Bike Festival jedinstveno je biciklističko iskustvo koje se tijekom vikenda u mjesecu srpnja organizira u Parku prirode Blidinje

Jedna od najboljih stvari u bilo kojem sportu ili strasti je dijeliti vrijeme s mnoštvom pojedinaca koji isto razmišljaju. Kada je u pitanju biciklistička zajednica, naravno, mreža je snažna i živa.

I dok društvene mreže znače da možemo biti povezani s kolegama koji su ludi za biciklom na pola svijeta daleko u bilo koje doba dana ili noći, nema ničeg boljeg od odlaska negdje u prirodu i druženja u stvarnom životu.

Imajući to na umu, najstao je Blidinje BIKE Festival. Od rekreativnih vožnji za cijele obitelji, edukativnih radionica, utrka za najmlađe bajkere, kao i profesionalne utrke na kraju dana, sve do partija u kasne sate, ovdje ima nešto svakoga, kako za početnike, tako i iskusne vozače. Jedini problem ćete imati je odlučiti koju stazu maratona odabrati i koga vodite sa sobom...

Tri dana u srpnju, MTB biciklisti iz cijele regije okupljaju se u vikend događaju koji je prepun biciklističkih utrka, zabave, smijeha i guštanja u prirodi i domaćoj klopi.

Ove godine organizatori su sastavili raspored tako prepun događaja da doslovno ima ponešto za svakoga. Na rasporedu su rekreativni događaji, i profesionalne XCM utrke, pa čak i one najveselije utrke sa najmlađim bajkerima koji uvijek izmame osmjeh na lice i unesu sreću u događaje, pa dalje do edukativnih radionica, predavanja i sajma bicikala i opreme, sve do ludih partija u kasnim noćnim satima.

Blidinje Bike Festival je MTB festival koji organizira udruga HerzegovinaBike i Biciklistički klub Mostar, kroz suradnju s lokalnim biciklističkim klubovima iz Hercegovine, a kombinacija je događanja koji su osmišljeni tako da odgovaraju svim vrstama vozača: od djece do odraslih. 

Neka od događanja uključuju biciklijadu Stazom ‘Ajduka, dječju utrku, edukativne radionice, sajam bicikala i opreme, jahanje na konjima i noćni party, dok je nedjelja u znaku profesionalne MTB utrke XCM Herzegovina.

Festival je u svojoj 4. godini kako se održava u Parku prirode Blidinje i sedmoj godini od kako se općenito održava prerastao u najveći festival biciklizma u državi. Izvrsna je to prilika za regionalnu scenu brdskog biciklizma da se okupe na par dana i uživaju u vožnjama i druženju, a na utrkama obično postoji dobra kombinacija amaterskih i profesionalnih vozača iz više zemalja regije. 

Što nas očekuje na Blidinje Bike Festival 2022?

Festival započinje u petak 22. srpnja i traje tri dana do nedjelje 24. srpnja/jula.

Petak; 22.07.2022. – održati će se radionica s regionalnom razvojnom agencijom za Hercegovinu (REDAH) po pitanju cikloturizma u Hercegovini, održivosti Ćirine pruge i biciklističkih staza općenito. 

Subota; 23.7.2022. – Dan predviđen za rekreativce i cijele obitelji. Već od ranog jutra otvorene su prijave za rekreativnu biciklijadu, kao i za sutrašnju utrku “XCM Herzegovina”, a rekreativni događaj ili biciklijada “Stazom ‘Ajduka” započinje u 10:00h gdje će svi sudinici zajedno s turističkim vodičima obići neke od najljepših predjela Blidinja. Turistički obilazak i druženje za cijele obitelji možete rezervirati na ovom linku. Već od 15:00h kreće organizacija dječje utrke. Prijave za dječiju utrku možete ispuniti na ovom linku. Party slijedi od 19:00h u Caffe baru Sky (restoran Staza – Blidinje).

Nedjelja; 24.07.2022. – je u znaku MTB maratona XCM Herzegovina, a događaj je dostupan svim biciklistima. Na događaju će naravno osim onih profesionalnih vozača moći nastupiti i svi rekreativci koji su želji avanture, adrenalina i dobre zabave. Start utrke je planiran za 10:00h, a nakon same utrke slijedi proglašenje pobjednika i druženje uz topli obrok i čašicu razgovora. Naravno, tu je i sav ostali popratni sadržaj koji će biti dostupan kako biciklistima, tako i svim posjetiteljima ovog festivala.

Blidinje Bike Festival - 3 Blidinje Bike Festival - 3 (Foto: Blidinje Bike Festival)

Je li Blidinje dobra lokacija za brdski biciklizam?

Park Prirode Blidinje je jedno od najljepših prirodnih cjelina na području Bosne i Hercegovine, te se nalazi na samo satak i pol vožnje od jadranske obale. Prostire se na području od 358 km2 na podnožju planina Čvrsnice i Vrana. Zbog svojih jedinstvenih geomorfoloških osobina, bogatstva flore i faune, te prekrasne netaknute prirode predstavlja savršeno mjesto za bijeg od stresa svakodnevnog života.

Izvrsna je lokacija za brdski biciklizam budući da pokriva neke od najljepših staza koje povezuju najveće planinaske vrhove – Čvrsnica, s prirodnim ljepotama planine Vran, pa sve do Ramskog jezera koje je čuveno po svojoj ljepoti. I ne samo da možete uživati u brdskom biciklizmu, tu je naravno i onaj cestovni budući da se Blidinje proteže na četiri općine sa tri glavne ceste koje povezuju Tomislavgrad, Posušje i Jablanicu. Savršene staze za početnike ako ste novi u sportu, imate mladu obitelj ili ako želite više trenirati u prirodi i velikoj nadmorskoj visini.

Tu je i SKI staza koja se idealno može urediti sa Enduro i DH biciklizam u ljetnim danima, kao i staze za rekreativnim biciklizam i vožnje pored jezera, kao i mnoge, mnoge druge vožnje stazama u lokalnom području.

Bilo da tražite mjesto za relaksaciju na svježem planinskom zraku, priliku za upoznavanje s bogatom poviješću i kulturnom baštinom ovog područja, ili ste avanturistički nastrojeni – Park Prirode Blidinje je idealno mjesto za Vas.

Na Facebooku i Instagramu pratite informacije vezane za ovaj događaj. 

Noću pjevamo, danju skijamo: Idila na Kupresu, gdje je jedini "Stožer" snijegom prekrivena planina Kupres, BiH - 21 Kupres, BiH - 20 Kupres, BiH - 17 +23 Kupres, BiH - 16

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju