Uoči zimskih Olimpijskih igara u Pekingu i Zhangjiakouu 2022. godine, Kina je predstavila prvi pametni vlak velikih brzina koji povezuje ta dva grada. Riječ je o zapanjujućem vozilu koje doseže maksimalnu brzinu od 350 kilometara na sat, a koje je opremljeno automatiziranim sistemom za vožnju.

Iako može voziti bez vozača, vlak između Pekinga i Zhangjiakoua za svaki slučaj prometovat će s profesionalnim vozačem. Takozvana linija JingZhang ima 10 stanica, a premašuje 174 kilometara. Taj vlak skratio je put između dvaju spomenutih gradova s tri sata na svega 47 minuta.

JingZhang linija ravna se po kineskom sustavu za globalnu satelitsku navigaciju po imenu Beidou (BDS), a koji je osmišljen kao glavna konkurencija američkom sustavu za globalno pozicioniranje (GPS). U cijeli je projekt utrošeno 58 milijardi kineskih juana, odnosno oko 55 milijardi kuna.

Posebnost ovog vlaka u odnosu na druge slične vlakove velikih brzina jest to što ih održavaju i popravljaju roboti. Putnike osobito oduševljava što je u putničkim vagonima dostupna 5G mreža, kao i bežične stanice za punjenje mobitela i sličnih uređaja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju