Ako i ne pohodite crkvu svake nedjelje, ove velebne građevine svakako se isplati obići. Neke su futurističke, neke uklesane u kamenu, a neke su čak i pod zemljom. Pogledajte ovih sedam neobičnih crkvi.

1. Hallgrímskirkja, Reykjavík, Island

Najveća crkva na Islandu nalazi se u njegovome glavnom gradu, Reykjavíku. Hallgrímskirkja je ujedno i jedna od najvećih znamenitost Reykjavíka, a njen toranj vidi se iz gotovo svakog dijela grada. Bonus je što se posjetitelji mogu dizalom popeti na vrh i uživati u spektakularnom pogledu. Crkvu je dizajnirao pokojni Guðjón Samuel 1937., gradnja je započela 1945., a završila tek 1986. godine.

2. Kapela St. Michel d'Aiguilhe, Le Puy en Velay, France

Ova kapelica izgrađena je u 10. stoljeću, na vrhu 85 metara visoke vulkanske stijene. Do nje možete jedino penjanjem po 268 stepenica koje se motaju oko stijene.

3. Crkva sv. Juraja, Lalibela, Etiopija

Ovo je jedna od 11 monolitskih crkvi urezanih u kamenu u Lalibeli u Etiopiji. Izgrađena je od vapnenca i nastala je krajem 12. ili početkom 13. stoljeća. Veliki križ izrezan je iz jednog komada kamena, koji je formirao okvir crkve, a unutrašnjost je nastala dubljenjem stijene. Postoje prozori i vrata, kao i dobra mreža šetališta koji ju povezuju s drugim crkvama.

> Jedna impresivnija od druge: Najveće crkve na svijetu

4. Katedrala Las Lajas, na granici Ekvadora i Kolumbije

Ova predivna crkva izgrađena je 45 metara iznad rijeke i njena snježno bijela boja daje odličan kontrast zelenilu, liticama i vodopadu koji je okružuju.

5. Crkva Panagia Paraportiana, Mikena, Grčka

Najfotografiranija od 365 crkvi u Mikeni. Crkva je nastala još u vrijeme Bizantskog carstva, a s glavnog ulaza imat ćete divan pogled na Mediteran.

6. Srpska ortodoksna crkva, Coober Pedy, Australija

Crkva je smještena pod zemljom, u rudarskim oknima, kao i ostatak čitavog naselja. Za razliku od temperatura vani, koje prelaze i 50 stupnjeva, u ovom podzemnom naselju ugodnih je 20. U sklopu crkve su i župni ured i škola.

7. Katedrala Isusa Krista ili Kristalna katedrala, Garden Grove, Kalifornija


Izgrađena je 1981. za tv propovjednika. U nju stane 2700 ljudi, a napravljena je tako da može izdržati potres od 8 stupnjeva po Richteru. U njoj su jedne od 5 najvećih orgulja na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju