Naša planeta prepuna je prirodnih čuda. Za neke redovno čujemo, a neke manje poznate tu i tamo izrone i zaokupe našu pažnju. Evo 7 primjera. 

1. Sumporna polja u Etiopiji

Dallol u Etiopiji, barem na papiru, najtoplije je mjesto na Zemlji, s temperaturama koje premašuju 65 stupnjeva Celzija. Izvanzemaljski pejzaž karakteriziraju žute boje s bazenima zelene tekućine koja možda izgleda privlačno, zapravo je sumporna kiselina pa se kupanje ne preporučuje.

2. Islandska plaža ledenjaka

Island je vrlo hladan većim dijelom godine, a apsolutno leden tijekom zime. Ako ste zimogrozni, put nije preporučljiv, ali posjet u to doba godine isplatio bi se zbog ledene plaže Jökulsárlón Glacier Lagoon na islanskoj južnoj obali.

3. Fluorescentna rijeka u Costa Rici

Costa Rica prepuna je čudnovatih prirodnih pojava, a jedna od najspektakularnijih je Rio Celeste, fluorescentna plava rijeka i vodopad na zapadnim visoravnima zemlje.

4. Obalna pustinja u Brazilu

Dok se većina fokusira na amazonsku prašumu u Brazilu, zanemaruju jedno od čuda prirode, smješteno upravo u ovoj zemlji. Lençóis Maranhenses nacionalni park podsjeća na Saharu, a specifičan je po bijelim dinama, između kojih su lagune u pastelnim bojama.

5. Prethistorijski vodopad u Teksasu

Iako mnogi doživljavaju ovu američku državu kao pustinjsku, zapravo je puna očaravajućih mjesta za kupanje. Jedno od njih je 'bazen' Hamilton, polukružni vodopad formiran kada je prahistorijski riječno korito urušilo.

6. Bijeli pijesak New Meksika

Snježno bijeli pijesak nacionalni je spomenik u Alamogordu u New Meksiku.

7. Vulkan s plavom vatrom u Indoneziji

Kawah ljen, odnosno plava vatra uzrokovana je visokom koncentracijom sumpora, a vidi se samo po noći. Ali apsolutno se isplati.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju