Pomozite nam riješiti redakcijske dileme i sudjelujte u našim anketama.
1. Varivo od graha
Svi ga kuhamo i volimo, no definicija variva od graha mijenja se od osobe do osobe. Za neke je tradicionalno varivo od graha skuhano s kobasicama, za druge samo ječam može biti pomiješan s njim, dok treći “priznaju” samo repu ili zelje.
2. Kuhani špinat s pireom od krumpira
Ima li utješnijeg jela iz djetinjstva od kuhanog špinata s pireom od krumpira?
Špinat se obično kuha s dodatkom mlijeka ili vrhnja za kuhanje uz neizbježni češnjak te sljubljuje s nježnim i pahuljastim pireom od krumpira.
Zanimljivo, ovo se jelo jede u gotovo svim hrvatskim kućanstvima, ali s različitim dodacima. Kojem vi timu pripadate?
3. Knedle sa šljivama
U jesensko vrijeme knedle sa šljivama omiljena su slastica među svim generacijama. Najbolje knedle napravljene su s ljubavlju, a imaju meko i podatno tijesto te sočno punjenje.
No u različitim dijelovima Hrvatske poslužuju se na drugačiji način.
Koja je verzija vama najdraža?
4. Tradicionalni žganci
Žganci, palenta ili pura omiljeni su prilog u mnogim hrvatskim kućanstvima. Mogu se odlično kombinirati sa slanim, ali i slatkim jelima.
U kontinentalnom dijelu Hrvatske nerijetko će biti posluženi s bijelom kavom ili vrhnjem (s kojim komadićem preprženog špeka), a u Dalmaciji s brujetom od liganja.
Koji je vaš favorit?
5. Pečeno pile
Pečeno pile obično će se nedjeljom naći na hrvatskim stolovima. Da bi postigli sočno meso i hrskavu koricu, neki će pticu podlijevati tijekom cijelog procesa pečenja, drugi će ga napuniti limunima, maslacem i začinskom mješavinom, a treći ga dobro zamotati u aluminijsku foliju.
No s čime ćete ga poslužiti nakon što ga ispečete?
6. Faširanci – odresci od mljevenog mesa
Tko je u djetinjstvu jeo rizi-bizi s faširancima od mljevenog mesa? Ova kombinacija izvrsno se sljubljuje, a pogotovo kada se posluži uz finu sezonsku salatu.
Neki čak idu tako daleko da u faširance uopće ne stavljaju meso.
Kako pripremate pljeskavicu za ovu hrvatsku gastronomsku klasiku?
7. Sarma
Zimsko vrijeme nemoguće je zamisliti bez kuhane sarme. Svako kućanstvo ima svoj recept, točne omjere sastojaka i začina, ali i način na koji priprema to tradicionalno jelo kontinentalne Hrvatske.
Neki vjeruju da u sarmu mora ići malo riže, dok drugi ne mogu zamisliti taj sastojak u svojem loncu.
Od kojih sastojaka radite te fine smotuljke?