Pomozite nam riješiti redakcijske dileme i sudjelujte u našim anketama.
1. Varivo od graha
Svi ga kuhamo i volimo, no definicija variva od graha mijenja se od osobe do osobe. Za neke je tradicionalno varivo od graha skuhano s kobasicama, za druge samo ječam može biti pomiješan s njim, dok treći “priznaju” samo repu ili zelje.
Kuhani špinat i pire od krumpira
(Foto: Stockfood / Getty Images)
2. Kuhani špinat s pireom od krumpira
Ima li utješnijeg jela iz djetinjstva od kuhanog špinata s pireom od krumpira?
Špinat se obično kuha s dodatkom mlijeka ili vrhnja za kuhanje uz neizbježni češnjak te sljubljuje s nježnim i pahuljastim pireom od krumpira.
Zanimljivo, ovo se jelo jede u gotovo svim hrvatskim kućanstvima, ali s različitim dodacima. Kojem vi timu pripadate?
Knedle sa šljivama
(Foto: Stockfood / Getty Images)
3. Knedle sa šljivama
U jesensko vrijeme knedle sa šljivama omiljena su slastica među svim generacijama. Najbolje knedle napravljene su s ljubavlju, a imaju meko i podatno tijesto te sočno punjenje.
No u različitim dijelovima Hrvatske poslužuju se na drugačiji način.
Koja je verzija vama najdraža? Žganci s vrhnjem (Foto: Stockfood / Getty Images)
4. Tradicionalni žganci
Žganci, palenta ili pura omiljeni su prilog u mnogim hrvatskim kućanstvima. Mogu se odlično kombinirati sa slanim, ali i slatkim jelima.
U kontinentalnom dijelu Hrvatske nerijetko će biti posluženi s bijelom kavom ili vrhnjem (s kojim komadićem preprženog špeka), a u Dalmaciji s brujetom od liganja.
Koji je vaš favorit? Pečeno pile (Foto: Stockfood / Getty Images)
5. Pečeno pile
Pečeno pile obično će se nedjeljom naći na hrvatskim stolovima. Da bi postigli sočno meso i hrskavu koricu, neki će pticu podlijevati tijekom cijelog procesa pečenja, drugi će ga napuniti limunima, maslacem i začinskom mješavinom, a treći ga dobro zamotati u aluminijsku foliju.
No s čime ćete ga poslužiti nakon što ga ispečete?
6. Faširanci – odresci od mljevenog mesa
Tko je u djetinjstvu jeo rizi-bizi s faširancima od mljevenog mesa? Ova kombinacija izvrsno se sljubljuje, a pogotovo kada se posluži uz finu sezonsku salatu.
Neki čak idu tako daleko da u faširance uopće ne stavljaju meso.
Kako pripremate pljeskavicu za ovu hrvatsku gastronomsku klasiku?
Sarma
(Foto: Stockfood / Getty Images)
7. Sarma
Zimsko vrijeme nemoguće je zamisliti bez kuhane sarme. Svako kućanstvo ima svoj recept, točne omjere sastojaka i začina, ali i način na koji priprema to tradicionalno jelo kontinentalne Hrvatske.
Neki vjeruju da u sarmu mora ići malo riže, dok drugi ne mogu zamisliti taj sastojak u svojem loncu.
Od kojih sastojaka radite te fine smotuljke?