Anketa

Što je za vas “pravo” varivo od graha?

  • glasova
  • glasova
  • glasova
  • glasova

Pomozite nam riješiti redakcijske dileme i sudjelujte u našim anketama.

1. Varivo od graha

Svi ga kuhamo i volimo, no definicija variva od graha mijenja se od osobe do osobe. Za neke je tradicionalno varivo od graha skuhano s kobasicama, za druge samo ječam može biti pomiješan s njim, dok treći “priznaju” samo repu ili zelje.

Kuhani špinat i pire od krumpira (Foto: Stockfood / Getty Images)



2. Kuhani špinat s pireom od krumpira

Anketa

S čime poslužujete špinat i pire od krumpira?

  • glasova
  • glasova
  • glasova
  • glasova

Ima li utješnijeg jela iz djetinjstva od kuhanog špinata s pireom od krumpira?

Špinat se obično kuha s dodatkom mlijeka ili vrhnja za kuhanje uz neizbježni češnjak te sljubljuje s nježnim i pahuljastim pireom od krumpira.

Zanimljivo, ovo se jelo jede u gotovo svim hrvatskim kućanstvima, ali s različitim dodacima. Kojem vi timu pripadate?

Knedle sa šljivama (Foto: Stockfood / Getty Images)



3. Knedle sa šljivama

Anketa

Kakve knedle jedete?

  • glasova
  • glasova
  • glasova
  • glasova


U jesensko vrijeme knedle sa šljivama omiljena su slastica među osobama svim generacijama. Najbolje knedle napravljene su s ljubavlju, a imaju meko i podatno tijesto te sočno punjenje.

No u različitim dijelovima Hrvatske poslužuju se na drugačiji način.

Koja je verzija vama najdraža?

Žganci s vrhnjem (Foto: Stockfood / Getty Images)

4. Tradicionalni žganci

Anketa

S čime jedete palentu ili žgance?

  • glasova
  • glasova
  • glasova
  • glasova


Žganci, palenta ili pura omiljeni su prilog u mnogim hrvatskim kućanstvima. Mogu se odlično kombinirati sa slanim, ali i slatkim jelima.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske nerijetko će biti posluženi s bijelom kavom ili vrhnjem (s kojim komadićem preprženog špeka), a u Dalmaciji s brudetom od liganja.

Koji je vaš favorit?

Pečeno pile (Foto: Stockfood / Getty Images)

5. Pečeno pile

Anketa

S čime poslužujete pečenu piletinu?

  • glasova
  • glasova
  • glasova
  • glasova


Pečeno pile obično će se nedjeljom naći na hrvatskim stolovima. Da bi postigli sočno meso i hrskavu koricu, neki će pticu podlijevati tijekom cijelog procesa pečenja, drugi će ga napuniti limunima, maslacem i začinskom mješavinom, a treći ga dobro zamotati u aluminijsku foliju.

No s čime ćete ga poslužiti nakon što ga ispečete?

Faširanci (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

6. Faširanci – odresci od mljevenog mesa

Anketa

Od čega radite faširance?

  • glasova
  • glasova
  • glasova
  • glasova

Tko je u djetinjstvu jeo rizi-bizi s faširancima od mljevenog mesa? Ova kombinacija izvrsno se sljubljuje, a pogotovo kada se posluži uz finu sezonsku salatu.

Neki čak idu tako daleko da u faširance uopće ne stavljaju meso.

Kako pripremate pljeskavicu za ovu hrvatsku gastronomsku klasiku?

Sarma (Foto: Stockfood / Getty Images)



7. Sarma 

Anketa

Od čega radite sarmu?

  • glasova
  • glasova
  • glasova
  • glasova


Zimsko vrijeme nemoguće je zamisliti bez kuhane sarme. Svako kućanstvo ima svoj recept, točne omjere sastojaka i začina, ali i način na koji priprema to tradicionalno jelo kontinentalne Hrvatske.

Neki vjeruju da u sarmu mora ići malo riže, dok drugi ne mogu zamisliti taj sastojak u svojem loncu.

Od kojih sastojaka radite te fine smotuljke?