1. Planirajte

Nemojte kupovati vino samo zato jer vam se sviđa etiketa - bilo bi korisno pročitati što na njoj piše. Godina na etiketi, primjerice, nije rok trajanja boce, već berba grožđa od kojih je napravljeno vino. Kupujte vino tek onda kad znate što ćete kuhati i jesti.

2. Uskladite boju vina s mesom
Najjednostavnije vinsko pravilo bi glasilo: bijelo vino najbolje odgovara uz ribu, morske plodove i jela od peradi, a crveno vino najbolje ide s crvenim mesom. Planirate li poslužiti i jesti više sljedova jela, krenite s onima laganijim (bijelim), pa polako idite prema onim jačim (crvenim).


3. Uravnotežite okuse

Mislite i na težinu okusa. Ako uživate u pilećem složencu s dosta maslaca, ulja i vrhnja dobro bi ga bilo poslužiti uz bijelo vino punijeg okusa poput chardonneya, dok će lepršavije salate bolje pristajati uz nježna pjenušava vina. Ako u kuhanju koristite vino, bilo bi dobro to isto poslužiti i kod konzumacije obroka. Trebali biste generalno paziti da vino ne nadjača okus hrane i obrnuto.

4. Temperirajte
Šampanjci i druga pjenušava vina drže se u ledu do sat vremena prije točenja u čaše. Bijela i ružičasta vina se služe 'hladnija' na temperaturama od 10-12 stupnjeva Celzijusa, a crvena vina bi trebala biti nešto toplija te se služiti na 16 do 18 stupnjeva.


5. Desertna pravila

Kod sljubljivanja vina s hranom treba paziti i na ravnotežu kiselosti i slatkoće. Bijela vina su obično kiselija od crnih, pa ih je bolje konzumirati pri početku obroka, dok su crvena vina slađa i bolje ih je piti prema kraju obroka. Izuzetak su dakako desertna vina, koja su, kao što im ime kaže, kreirana baš za služenje uz slatke zalogaje.

5 DOBITNIH KOMBINACIJA:

1. Pršut i suhomesnati proizvodi služe se uz ružičasta (roze) vina.

2. Pečena jaja na sto načina vole bijela suha vina.

3. Mekane sirove služite uz bijela vina, a tvrde sirove poput Paškog - s crvenim vinima poput plavca.

4. Žabe i puževi idu odlično uz bijela vina.

5. Veprovina i srnetina odlično se sljubljuju s robusnim crvenim vinima.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju