Iako je Dunav "samo" rijeka, ono što ga čini posebnim je život oko njega. Ljudi i gradovi koji se nalaze uz njega, ono su zbog čega se isplati putovati dunavskim rutama. No, kako je Dunav velik i moćan tako su uz njega izrasli mnogi gradovi, neki više, a neki manje šarmantni. Ali koje se od njih isplati posjetiti? Ovo je naš izbor 4 grada u Njemačkoj koji žive svoj skladni suživot s rijekom.

Donaueshingen

Šarene kuće i kraljevski dvorac. Tako bi se ukratko moglo opisati ovo mjesto. U njemu se nalazi izvor kojeg mještani, doslovno, smatraju svetim. Čak ima i svojevrsni hram oko kojeg se nalazi uređeni put. Što vidjeti u Donaueshinhenu? Grad je izgrađen oko ovog izvora. Svakako iskoristite nekoliko minuta kako biste promatrali vodu dok izvire, djeluje pomalo hipnotički. Prošećite dvorcem i njegovim veličanstvenim sobama, dvoranama i vrtovima iz 16. stoljeća. Princely Furstenberg palača se koristi i danas, a okružuju je besprijekorno uređeni vrtovi. Kraj vrtova teče malena rijeka Brigach. Savršeno za izgubiti se tijekom popodneva. U ovom starom mjestu nalazi se i muzej suvremene umjetnosti, muzej Art Plus. Smješten je u novo obnovljenoj neoklasicističkoj građevini koja se nalazi odmah do rijeke Brigach.

Ehingen

Jedna od stvari koje su posebne kod malih gradova je da svi sve poznaju te nikad ne znate gdje i kada ćete upoznati nekoga novog. Upravo takav je Ehingen. Poznatiji kao grad ljubitelja piva, Ehingen se nalazi u pokrajini Baden-Wurttemberg. U gradu se toči čak 43 vrste piva iz 4 različite pivnice, a ako ste ljubitelj ovog pića onda je ovo mjesto za vas. Čak i bez svog tog piva grad je pravi mali dijamant. No ipak, sve u ovom gradu vrti se oko piva. Tako možete uživati u turi po pivovari gdje će vas vaši domaćini upoznati s procesom proizvodnje piva, ali i s bogatom povijesti ovog područja. Jedna od najpopularnijih atrakcija, ako se tako može nazvati, je "pivska tura". Riječ je o pješačenju od jedne pivovare do druge i degustiranju svih vrsta piva. Jedino pravo muško može izdržati cijelu turu.

Ulm

Stari ribarski grad prepun je uskih, vijugavih ulica popločenih kamenom, po kojima nije baš zabavno voziti se automobilom ili biciklom. No jednom kada izađete iz automobila ili siđete s bicikla, čeka vas ugodna šetnja kroz povijesni grad. Ovo je grad koji je predviđen za istraživanje i lutanje, a u njemu ćete pronaći i najvišu crkvu na svijetu. Njen toranj prepun je stepenica, točnije njih 768, koje će vas dovesti do vrha s kojeg se pruža prekrasan pogled na grad i Dunav. Ako vam nije do penjanja svakako unajmite bicikl i istražite obalu rijeke koja će vas osvojiti. Ulm je svojevrsna Njemačka Venecija. Prožet kanalima koji obljubljuju čarobne kuće, grad ostavlja dojam kao da se nalazite u Andersenovoj bajci.

Donauworth

Kao i mnogi drugi Njemački gradovi tako je i Donauworth pretrpio strašna razaranja tijekom II. Svjetskog rata. Doslovno je bio srušen do temelja. No stoljećima prije razaranja grad je bio poznat kao trgovačka luka. Smješten je na ušću rijeke Wornitz u Dunav, čemu duguje svoju stratešku važnost kroz mnoga stoljeća. Danas se na ušću dviju rijeka nalazi skulptura, a oko nje uređen park. Glavna ulica grada jedna je od važnijih gradskih atrakcija. Ostaci građevina koje su ostale stajati nakon bombardiranja savršeno su ukomponirane u nova zdanja kako bi njegove stanovnike svakodnevno podsjećale na strahote koje su pretrpjeli. Isto tako, glavna je ulica dijelom starog Rimskog puta koji je vodio kroz Njemačku. U gradu se nalazi i muzej lutaka Kathe Kruse Doll Museum, u kojem je izloženo više od 150 lutaka, a koje su izradili razni gradski umjetnici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju