Ako poznajete nekog tko ima strah od letenja, možda je vrijeme da ga upoznate sa statistikama zračnog prometa iz prošle godine. Naime, prema dobivenim podacima, 2017. godina bila je najsigurnija godina za zračni promet dosad!

Rezultati su to koje je objavila Mreža za sigurnost zrakoplovnog prometa, a prema kojoj je zaključno s 31. prosincem prošle godine u zrakoplovnim nesrećema lani živote izgubilo 44 ljudi, dok je godinu prije smrtno stradalo njih 103 u ukupno 16 nesreća.

Uza sve to, posljednjeg dana prošle godine postavljen je i rekord od 399 dana bez nesreće putničkog aviona, a zadnja takva bila je u studenom 2016., kad je život izgubio ukupno 71 putnik od njih 77. Nesreća je to u kojoj je život izgubila gotovo i cijela momčad brazilskog nogometnog kluba Chapecoense. Spomenimo još kako je od nesreće u kojoj je život izgubilo 100 ili više putnika sad već proteklo više od 800 dana.



Broj zrakoplovnih nesreća u konstantnom je padu od 1992. godine. Napredak tehnologije, bolje obučavanje pilota, povećanje globalne sigurnosti u zračnom prometu – samo su neki od razloga za smanjenje broja nesreća. Zanimljivo je u isto vrijeme kako ljudi lete triput više nego prije četvrt stoljeća.

Bilo kako bilo, vjerujemo kako će se ovaj trend nastaviti, pa da jednog dana uopće više neće postojati mogućnosti da dođe do nesreća na nebu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju