Planirate putovanje, a nemate pojma kuda biste išli, zavirite u naš popis 12 nezaobilaznih mjesta na svijetu koja morate vidjeti. Za neka ste sigurno čuli, ali neka i nisu toliko poznata, pa pogledajte čega sve ima na ovoj našoj planeti...

1. Huacachina, Peru


Huacachina je selo u jugozapadnom dijelu Perua, izgrađeno oko male oaze, okružene pješčanim dinama. Prema lokalnoj legendi, jezero ima ljekovite moći, pa tako oni koji se okupaju u njemu, mogu se riješiti artritisa, reume, astme ili bronhitisa.

2. Crkva spasitelja na krvi (Crkva Kristova uskrsnuća), Saint Petersburg, Rusija

Gradnja je počela 1883. tijekom vladavine Aleksandra III., kao sjećanje na njegovog oca, Aleksandra II., na mjestu gdje je poginuo usred bitke. Gradnja je završena 1907., za vrijeme Nikolaja II., uz financiranje carske obitelji i privatnih donatora, a pretpostavlja se da je na njenu gradnju potrošeno 4.5 milijuna rubalja. 1930-ih, za vrijeme boljševičke revolucije, bila je zatvorena, a za javnost se opet otvorila tek 1997.

3. Ulica Hosier (Hosier Lane), Melbourne, Australija

Ovo je ulica zatvorena za promet, na jugu Melbournea. Ukrašena je grafitima na kamenim pročeljima, a po svojoj urbanoj umjetnosti je i poznata. Grafiti su uglavnom političke prirode. Ova ulica popularna je kulisa i za modna snimanja i snimanja za vjenčanja.

4. Marsaxlokk, Malta

Ovo selo smješteno je na jugoistoku Malte, a poznato je po svojoj ribljoj tržnici i šarenim čamcima Luzzus. Selo ima oko 3200 stanovnika, a u prošlosti većina su bili ribari. Iako ima očaravajuće zelenu boju mora i mnogo finih ribljih restorana, turisti zaobilaze Marsaxlokk zbog pristaništa i glavne električne stanice na Malti.

5. Planina spasa (Salvation mountain), Niland, Kalifornija

Na brdu u Colorado Desertu lokalac Leonard Knight oslikao je brežuljak brojnim muralima i stihovima iz Biblije. Ovo umjetničko djelo napravljeno je od nepečene opeke i slame s galonima boje, koja ne sadrži olovo. Knight je umro prije dvije godine, nakon čega je osnovan pokret s brojnim volonterima koji rade na očuvanju Planine.

6. Pjevajuće rasplesano drvo (The Singing Ringing Tree), Lancashire, Engleska

Glazbenu strukturu, sačinjenu od čeličnih cijevi i visoku 3 metra, 'napaja' vjetar. Cijevi su poredane tako da čine oblik drveta koje se savija na vjetru. Ime je dobila po staroj njemačkoj, čudnoj, seriji za djecu.

7. Pećina Phraya Nakhon, Tajland

U nacionalnom parku Khao Sam Roi Yot smještena je jedna od najpoznatijih tajlandskih pećina. Sastoji se od dvije komore, a obje imaju otvoren 'strop' koji propušta zrake sunca, dajući unutrašnjosti pećine mističan izgled.

8. Taormina, Sicilija, Italija

Najpopularnije turističko odrediše na Siciliji je Taormina, smještena podno vulkana Etna. Najpoznatija znamenitost je grčko kazalište izgrađeno u 3. st. pr. n.e., u kojem se ljeti održavaju međunarodni umjetnički i filmski festivali.

9. Weißgerbergasse, Nuremberg, Njemačka

Najveći broj obrtničkih kuća u Nurembergu smješten je u ovoj ulici. Svaka od ovih kuća ima svoje bunare i vrt, a danas su tamo uglavnom kafići, butici i trgovine rukotvorinama.



10. Rasplesana kuća (Tančící dům), Prag, Češka

Uz rijeku Vltavu, zgrada jedinstvenog dizajna plijeni pažnju svakog prolaznika. Moderna Rasplesana kuća okružena je povijesnom arhitekturom. Građena je od 1992. do 1996., a njeni vijugavi uglovi potakli su arhitekte Vladu Milunica i Franka Owena Gehrya da ju prvo nazovu Fred i Ginger. Za javnost je jedino otvoren zadnji kat zgrade, na kojem je restoran Ginger & Fred.

11. Hotel od leda (Sorrisniva Igloo Hotel), Sorrisniva Alta, Norveška

Igloo je jedini ovakav hotel u svijetu, a velik je oko 2,5 kvadratna kilometra. Izgrađen je 2000., a svake godine se mijenja tema i konstrukcija. Interijer i eksterijer su napravljeni od snijega i leda, sobe, kreveti, čak i čaše u baru. Hotel ima 30 soba, apartmana, ledenu galeriju i kapelicu, a ukrašen je ledenim skulpturama.

12. Brana Craig Goch, Wales, Engleska

Brana na rijeci Elan Valley u području poznatom kao Velški okrug jezera. Brana se gradila od 1897. do 1904. i na visini je od 317 metara. Smatra se jednom od najljepših i najneobičnijih brana na svijetu. Glavna svrha joj je da opskrbljuje Birmingham vodom.

 

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju