10. Kristofor Kolumbo nije njegovo pravo ime. To je Cristoforo Colombo, dok su ga u Španjolskoj prozvali Cristobal Colon.

9. Trebalo mu je nekoliko godina da osigura financiranje za svoja putovanja. Imao je puno sreće, a malo je nedostajalo da uopće ne prikupi novac za putovanja.

8. Na svom velikom putovanju 1492. godine Kolumbo je obećao nagradu onome tko prvi vidi kopno. To je bio mornar Rodrigo de Triana, no čovjek nikada nije vidio obećanu nagradu.

7. Jeste li znali kako je više od polovice njegovih putovanja završilo katastrofalno? Čak i njegovo veliko putovanje 1492. godine nije prošlo bez brodoloma. Jedan od brodova se nasukao i tako je iza sebe ostavio čak 39 mornara u nastambi La Navidad. Dobro, tada je i bilo puno više nesreća, ali svejedno...


6. Poznato je kako je Kolumbo bio odličan kapetan, no bio je i jako loš guverner novoosnovane nastambe Santo Domingo.

5. Kolumbo je bio duboko religiozan čovjek...

4. ...što ga nije spriječilo da osim trgovanja robom, trguje i robljem. Uredno je prodavao ljude iz novootkrivenih zemalja, no ubrzo se jako razočarao kada je Kraljica Isabela dala zabranu porobljavanja novih doseljenika s njegovih putovanja.

3. Iako je pronašao Ameriku, Kolumbo nikada nije vjerovao da je pronašao novi svijet. On je zapravo tražio novi prolaz do Azije, i novo kopno na koje je stigao je za njega bila - Azija. Čvrsto je vjerovao kako je stigao do zemlje koja je jako blizu Japana i Kine.

2. Kolumbo je prva osoba koja je došla u kontakt s jednom od najvećih civilizacija onog doba - Mayama.


1. Nitko sa sigurnošću ne može znati gdje su pogrebni ostaci Kristofora Kolumba. Umro je u Španjolskoj 1506. godine, a njegovi su ostaci poslani u Santo Domingo 1537. godine. No, 1795. godine su poslani u Havanu, a navodno su 1989. poslani natrag u Španjolsku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju