Kad god se spomene ime Kristofora Kolumba, prva je asocijacija, naravno – Amerika. No, život ovog slavnog istraživača i moreplovca bio je prilično zanimljiv, pa smo izvukli neke stvari o ovoj legendarnoj povijesnoj figuri za koje možda prije i niste čuli.

Iskustvo s mora

Kolumbo se rodio 1451. godine u Genovi, u obitelji srednje klase. U svojim dvadesetima radio je kao prodajni predstavnik za bogate đenoveske obitelji, te je tom prilikom posjetio i Irsku i Englesku, što za to doba, kad putovanja nisu bila „mačji kašalj“, je bio mali poduhvat. Godine 1477. Kolumbo je otplovio u Lisabon gdje se našao sa svojim bratom Bartolomejem te nastavio raditi kao trgovac za bogate trgovačke obitelji. Kolumbo se ubrzo nastanio u Lisabonu, te oženio i dobio sina.

Kolumbo - 5 Kolumbo - 5 (Foto: Getty Images)

Knjiga o apokalipsi

Kolumbo je intenzivno proučavao Bibliju, kao i druge knjige koje je čitao. U svojim spisima, često je citirao Bibliju.

Vjerojatno jedna od najmanje poznatih činjenica o Kristoforu Kolumbu jest kako je objavio knjigu vjerskih spisa u zadnjim godinama svg života. Godine 1501. i 1502. Kolumbo je napisao Knjigu proročanstava, zbirku apokaliptičnih vjerskih spisa. Ovakva djela bila su uobičajena u kasnom srednjem vijeku ili općenito u srednjem vijeku.

Tri zemlje odbije su financirati putovanje kojim je otkrivena Amerika

Gotovo desetljeće Kolumbo je lobirao kod europskih monarhija da financiraju njegovu potragu za otkrivanjem zapadnog pomorskog puta do Azije. U Portugalu, Engleskoj i Francuskoj odgovor je bio isti: NE. Stručnjaci su Kolumbu rekli da su njegovi izračuni pogrešni i da će putovanje trajati mnogo dulje nego što je mislio. Kraljevski savjetnici u Španjolskoj izrazili su slične brige kralju Ferdinandu i kraljici Izabeli. Ispostavilo se da su protivnici bili u pravu. Kolumbo je dramatično podcijenio Zemljin opseg i veličinu oceana, no srećom, umjesto Indije, došao je u neistraženu Ameriku.

Kolumbo - 2 Kolumbo - 2 (Foto: Getty Images)

Imena brodova

Iako se smatra kako su tri imena broda koja su došla do Amerike Santa Maria, Pinta i Nina, realno je samo Santa Maria pravo ime broda. U Španjolskoj u 15. stoljeću brodovi su tradicionalno nosili imena po svecima. Mornari su, međutim, svojim plovilima davali nadimke, te su tako jedan od tri broda na Kolumbovom putovanju 1492. godine nazvali Pinta, dok stvarno ime broda nije poznato. Santa Clara je u međuvremenu dobila nadimak Nina u čast svog vlasnika Juana Nina. Iako se Santa Maria naziva službenim imenom, nadimak joj je bio La Gallega, prema pokrajini Galiciji u kojoj je izgrađena.

I nakon smrti, prešao je tisuće kilometara

Nakon što je Kolumbo umro 1506., pokopan je u Valladolidu u Španjolskoj. Tri godine kasnije njegovi su ostaci odneseni u obiteljski mauzolej u Sevilli. Godine 1542., u skladu s oporukom njegova sina Diega, Kolumbovi posmrtni ostaci prebačeni su u Santo Domingo, Hispaniola (danas u Dominikanskoj Republici). Hispaniolu je Španjolska ustupila Francuskoj, a 1795. Kolumbove kosti premještene su u Havanu na Kubi. Više od sto godina kasnije prebačeni su natrag preko Atlantika i vraćeni u Sevillu 1898., te se danas nalaze u katedrali.

Biseri Španjolske i Portugala: 12 najljepših plaža Pirenejskog poluotoka Plaža El Cotillo Plaža La Barrosa, Cadiz, Španjolska Plaža La Barrosa, Cadiz, Španjolska +9 Praia da Falesia, Portugal

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju