1. Bajkalsko jezero smjestilo se u središnjem južnom dijelu Sibira u blizini granice s Mongolijom. Dugo je oko 640 kilometara i široko oko 80 kilometara, a doseže dubinu i od 1642 metra. Iz potonjeg razloga smatra se najdubljim jezerom na svijetu.

2. Bajkalsko jezero obuvaća 20 posto svjetskih zaliha pitke vode u tekućem stanju.

3. Na jezeru se nalazi tridesetak otoka. Najveći je Olkhon, koji se prostire na čak 730 četvornih kilometara.

4. U prijevodu s tatarskog, Bajkal (bai-kal) označava bogato jezero. Naziva se još plavo sibirsko oko, ali i ruski Galapagos zbog brojnih endemičnih biljnih i životinjskih vrsta koje tu rastu te obitavaju.

5. Jezero je dom za više od 2000 vrsta biljaka i životinja. Čak dvije trećine ne mogu se naći nigdje drugdje u svijetu. Riba bajkalski omul i bajkalski tuljan samo su neki od takvih najpoznatijih predstavnika.

6. Minipodmornice Mir ovdje su otkrili bogate izvore plinskih hidrata, što je neobično za slatkovodno jezero.

7. Bajkalsko jezero smrzne se u zimskim mjesecima. Michael Stevenson, Rob Trigwell i Scott Gilmour 14. ožujka ove godine oborili su svjetski rekord u najbržem prelasku Bajkalskog jezera u zimskim uvjetima. Trojica Britanaca svoj su cilj postigla nakon 12 dana, 21 sata i 13 minuta nevjerojatne ledene pustolovine duge 636 kilometara.

8. Voda u jezeru na nekim je dijelovima vrlo čista i bistra. Baš zato kada se smrzne led na površini, izgleda kao da ima tirkiznu boju.

9. Područje Bajkalskog jezera prostire se na 31.494 četvorna kilometara. Veliko je otprilike poput cijele Belgije.

10. Bajkalsko jezero staro je oko 25 milijuna godina.

Božićni komet i kiša meteora: Stiže posljednji noćni spektakl ove godine +0 Kiša meteora

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju