U prvoj polovici prosinca možemo uživati u posljednjem meteorskom roju godine. Geminidi su meteorski roj s radijantom u zviježđu Blizanaca, kojima duguju ime. U usporedbi s drugim meteorima kreću se sporije, i to brzinom od 35 km/s. Nakon Perzeida, koji se na noćnom nebu povremeno vide od 15. srpnja do 24. kolovoza, sa 12. na 13. kolovoza bila je čarobna noć jer smo ove godine imali savršene uvjete za promatranje fantastične nebeske pojave. 

Prema istraživanjima, Geminidi su sve izraženiji, te mogu doseći broj od 120 do 160 meteora na sat. Prvi su put registrirani sredinom 19. stoljeća, kasnije nego primjerice Perzeidi ili Leonidi. Najbolje će se vidjeti u noći s 13. na 14. prosinca na mjestima gdje nema svjetlosnog onečišćenja, a vidljivost ovisi i o naoblaci.

Osim Geminida moći ćemo vidjeti i "Božićni komet" 46P/Wirtanen, koji će blizu Zemlji proći 16. prosinca, što je najbliže u više od 400 godina. Od nas će biti udaljen 11,6 milijuna kilometara.

Prilikom promatranja meteora Hrvatski astronomski savez savjetuje da ne gledate direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer ćete ih tamo opaziti najmanje. Nije potrebna nikakva posebna oprema poput teleskopa i dvogleda; meteori se opažaju golim okom, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Alpska ruta: Nevjerojatna šetnja između zidova od snijega visokih 20 metara Japan Japan Japan +1 Japan

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju