Kad netko spomene Japan, prvo na što pomislite su točnost, preciznost, tehnologija i automobili. Ipak, zemlja je to i prepuna bizarnosti, a mi smo pronašli i izdvojili neke od njih koje su moguće samo u Japanu!

„Inemuri“

Zamislite da u Hrvatskoj zaspite na radnom mjestu. Da vas vidi nadređeni, vjerojatno bi vas sprašio brzinom munje, no u Japanu se vaš šef neće buniti, već će mu vrlo vjerojatno biti drago što ste odspavali. Zašto? Zato što je jasno da ste u tom slučaju radili naporno i teško te ste dali sve od sebe, pa ste u jednom trenutku uzeli zasluženi počinak. Ta praksa naziva se „inemuri“.



Srkanje noodlesa

Koliko ste puta još od najranijeg djetinjstva prilikom jedenja juhe, od majke zapovjednim glasom čuli „ne srči“? E, pa, da ste rođeni negdje u Nagasakiju, Yokohami ili bilo kojem japanskom gradu i selu i jedete popularne noodlese, majka bi vas za srkanje pohvalila. Ono ovdje označava uživanje u hrani i znak poštovanja prema kuharu, pa kad dođete jednom u Japan, naručite noodlese i dajte si oduška...

„Soine - ya“

Prijevod bi bio „spavajte zajedno“, a prvo ovakvo mjesto otvorilo se prije tri godine u Tokiju. Ovdje je dozvoljeno muškarcima da uz naknadu spavaju pokraj ženske osobe, a posebni zahtjevi poput „zaljubljenog pogleda“ i milovanja kose plaćaju se dodatno. Ako ste pomislili na korak dalje, seksualne usluge ovdje se ne pružaju.



Festival golih

Hadaka Matsuri ime je festivala o kojem ste nedavno mogli saznati više na našem portalu. Tko je sjedio na ušima, ponovit ćemo ukratko kako se ovdje natječu tisuće gotovo potpuno golih muškaraca koji golotinjom i „sportskim“ igrama pokušavaju otjerati zle duhove i osigurati sreću.

Mr. Kanso

Zamislite da primjerice u Splitu ili Zagrebu ušetate u restoran koji vam nudi samo hranu u konzervama. Okrenuli biste se za 180 stupnjeva, proglasili vlasnika luđakom i pobjegli glavom bez obzira. S druge strane, u Japanu ovakav restoran postoji, gosti biraju konzerve i uživaju u posluženoj hrani.

Hotel s kapsulama

Vjerojatno najpoznatija stvar na ovom popisu jesu hoteli-kapsule. Prvi je otvoren u Osaki, a trend se kasnije proširio diljem zemlje. Kapsule su zapravo vaša soba u koju teško stane išta osim vas samih, ali, eto, ovakvi hoteli i dalje uspješno opstaju na tržištu.



Odlazak u KFC na Božić

Iako nije nacionalni praznik i tek se jedan posto stanovništva izjašnjava kao kršćani, Božić slavi veliki broj Japanaca. Nekad davno u božićno vrijeme stranci su se mučili s pronalaskom purice, pa je još sedamdesetih KFC napravio kampanju kojom poziva ljude na mjesto gdje mogu naći puricu. Danas je odlazak u KFC božićna tradicija, a lanac brze prehrane poziva goste da rezerviraju svoje mjesto čak i dva mjeseca unaprijed.

Aparati

Aparati na ulici u kojima možete kupiti vodu, slastice i slično nisu neuobičajena stvar nigdje u svijetu, no u Japanu su neuobičajena mjesta na kojima se oni nalaze. Tako ćete kupovati iz njih na planini Fuji i pored povijesnih hramova, a unutra ćete pronaći svašta, od jastoga pa do donjeg rublja.

Otvaranje poklona

Kad primite dar, običaj nalaže da ga ne otvorite sve dok vas osoba koja ga je poklonila ne zamoli da to učinite. U prošlosti Japanci nisu nikad otvarali poklon pred onim od koga su ga dobili, no, eto, s vremenom su ipak „ublažili“ pravila. Također, vrlo je važno da ne trgate papir prilikom otvaranja jer se to smatra bezobraznim.



Papuče za WC


Kod dolaska u japansku kuću izuvanje je obavezno, a kad u toj istoj kući idete na toalet, vjerojatno ćete ispred njega pronaći papuče s kojima ulazite unutra. Ovo se radi kako bi se smanjio kontakt između poda u WC-u i čistog poda u ostatku kuće. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju