Hadaka Matsuri, odnosno festival golih zadnjih je godina postao prilično poznato okupljanje na kojima se skupe tisuće gotovo posve golih dječaka i muškaraca. Skupljaju se u nadi kako će im to donijeti sreću, a ovo su neke stvari o festivalu koji iz godine u godinu bilježi sve više posjetitelja!

Ovo je muška stvar

Sudionici festivala isključivo su muškarci. Najprije se, tijekom dana, održavaju natjecanja za dječake, dok u kasne sate počinju ona za muškarce. U svakom slučaju, žena ovdje – nema.

Atmosfera

Festivalsko ludlilo počinje oko 16 sati, kada se održava spomenuto natjecanje za dječake, a paralelno se odvijaju i glazbeni nastupi, performansi, uokolo su štandovi s hranom i pićem... Recimo ukratko kako je atmosfera prava festivalska!

"Goli" festival

Natjecatelji ipak nisu posve goli, već na sebi imaju "pelene" nalik na one koje nose sumo-borci. Naravno, u tome im nije baš ugodno jer se festival održava u veljači, kad su temperature prilično niske.

Hram Saidaji

Iako ima više ovakvih festivala, najpoznatiji se održava u hramu Saidaji. Gotovo deset tisuća muškaraca svake godine sudjeluje na njemu.

Navijanje


Japanci vole bizarne stvari, pa tako oni koji se ne natječu, kupe karte i uživaju u spektaklu. Naravno, kao i za svaki pravi festival, bitno je karte nabaviti čim prije, ako želite uhvatiti dobro mjesto i navijati za svog favorita.

Ponoćno ludilo

Točno u ponoć sva svjetla se gase i među natjecatelje se bacaju dva „sveta štapića“ za koja se vjeruje kako donose sreću. Onaj sretnik koji do njih prvi dođe mora ih zabiti u kutiju s rižom i, prema vjerovanju, cijelu sljedeću godinu pratit će ga sreća.

Tradicija

Vjeruje se kako je ova neobična zabava započela još prije tradiciju vuče iz hrama Saidaji, i da je tradicija stara 500 godina. Naime, tad bi svećenici davali papiriće i onaj tko ih je dobio smatrao se blagoslovljenim. Papiriće su danas zamijenili već spomenuti drveni štapići.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju