Popis najpopularnijih gradova za putovanja u prošloj godini upravo je objavljen, a ukoliko neki od njih uskoro planirate posjetiti, dobro će vam doći informacija koliko ćete u prosjeku dnevno tamo ostaviti novaca.

Mastercard je objavio Global Destination Cities Index, koji je pratio broj internacionalnih noćenja u prošloj godini u 162 svjetska grada. U istraživanju je ujedno i objavljen novčani iznos koji je u prosjeku svaki turist dnevno potrošio u gradu na smještaj, hranu, šoping, prijevoz, pa vjerujemo kako će i taj podatak biti od pomoći.

No, da ne duljimo, ovo je TOP 10 turističkih gradova u 2017. godini!

Bangkok – 20,05 milijuna noćenja

Najveći broj turističkih noćenja u prošloj godini zabilježio je glavni grad Tajlanda – Bangkok. Vrlo vjerojatno će ovu laskavu titulu ponijeti i za 2018., s obzirom da se predviđa porast noćenja od 9,6 posto. Zanimljivo je kako ovdje dnevna potrošnja iznosi čak 173 dolara.

London – 19,83 milijuna

Pomalo neobično, ali prema Mastercardu ispada kako su turisti u Londonu na dan manje trošili nego u Bangkoku – 153 dolara. Razlog tomu je možda činjenica kako su mnoge atrakcije ovdje besplatne, a možda su turisti u Londonu, s obzirom na visoke cijene u staru, jednostavno oprezniji kad se hvataju za džep.

Pariz – 17,44 milijuna

S obzirom da je Francuska najposjećenija zemlja na svijetu, nije uopće čudno da se Pariz nalazi visoko na ovom popisu. Sa svojim kafićima, kulturnom ponudom i čudesnom kuhinjom, u Parizu se znatno više troši nego u prva dva grada na listi – 301 dolar dnevno.

Dubai – 15,79 milijuna

Oni koji su navikli trošiti manje možda trebaju razmisliti prije dolaska ovdje, ili jednostavno, držati se zacrtanog budžeta. Naime, ovdje se troši poprilično, pa se tako govori o iznosu od 537 američkih dolara na dan.

Singapur – 13,91 milijuna

Uvijek popularni Singapur našao se u zlatnoj sredini. Pa iako je prilično bogat, u njemu se ne troši ni približno kao u Dubaiju, tako da turist dnevno ovdje ostavi 286 dolara.

New York – 13,13 milijuna

Nepotrebno je uopće nabrajati što sve „Velika jabuka“ ima i nudi, jer ovdje doslovno nema čega nema. Putnici će ovdje ostaviti „tek“ 147 dolara na dan, ali s obzirom na broj besplatnih stvari koje ovdje možete raditi, možda to i nije toliko čudno.

Kuala Lumpur – 12,58 milijuna

Moderni neboderi (tornjevi Petronas i dalje su na glasu), a tu su i prekrasni parkovi te more tržnica. S obzirom na sjajnu gastronomsku ponudu, gdje stvarno možete jesti fantastično za relativno male novce, turisti dnevno ovdje u prosjeku potroše 124 dolara.

Tokio – 11,93 milijuna

154 dolara iznos je koji će dnevno potrošiti turist kako bi uživao u znamenitostima, gastronomiji i svemu ostalom što japanska prijestolnica nudi.

Japan Japan (Foto: Guliver/Thinkstock)

Istanbul – 10,7 milijuna

Iako Tursku drma kriza, Istanbul povećava broj noćenja, pa bi tako ove godine u odnosu na lani trebao ugostiti 19,7 posto više gostiju. Također, ovo je i najjeftiniji grad u TOP 10, a gosti dnevno ostavljaju 108 dolara.

Seoul – 9,54 milijuna

I veličanstvenih deset zatvara glavni grad Južne Koreje – Seoul. Iako ga posjećuje duplo manje putnika od prvog na listi, Bangkoka, ipak privlači mnoge. Vjerojatno svi vole doživjeti miks tradicionalne i moderne kulture, a za to zadovoljstvo dnevno ostave 181 dolar.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju