Taarof
– Ova neobična pojava najčešće se javlja u Iranu, a iako se još uvijek prakticira, nije toliko popularna kao nekada. Naime, ako bogat čovjek ulazi u dućan, vlasnik mu trgovine u većini slučajeva neće naplatiti kupljeno, jer je bogat čovjek prema vjerovanju - iznad siromašnog. Svašta...

Mano Po
– Ovaj običaj javlja se u Filipinima, a nalaže mladima da kleknu pred starije, uzimaju im ruku i stavljaju je na svoje čelo. Na taj način iskazuju svoje poštovanje.

Bayanihan – Ovo je još jedan od običaja sa Filipina, a to je zapravo praksa prenošenja kuće prilikom selidbe. Mnogi od nas kad sele, uzimaju televizore, računalo i kufere i idu, no Filipinci sele - cijele kuće.

Henna – Ovo je islamski običaj koji nalaže da se svadbe odvijaju četvrtkom, obzirom da je petak muslimanima sveti dan. Običaj Henna nalaže da se dva dana prije svadbe sve žene okupe i oslikavaju mladenku za njeno vjenčanje.

Mudras – Ovo su znakovi, oznake i gestikulacije karakteristični za Hinduizam i Budizam, posebice za Indiju. Naime, pokretima i govorom tijela i bez izgovorene ijedne riječi - može se isčitati gotovo 500 različitih značenja značenja.

Kašnjenje – u većini svijeta se kašnjenje smatra nepristojnim, no to nije slučaj u Južnoj Americi. Primjerice u Čileu, kada ste na večeru pozvani u 8 sati navečer, od vas se očekuje da ne stignete prije 8 i 15. Zakon!


Alkohol i vrag – Iako ne bi trebali vjerovati stereotipima, za Rusiju se zna kako je poznata po tome što stanovnici zaista puno piju. Upravo je alkohol razlog za brojne smrtne slučajeve u ovoj državi, a kako su Rusi poznati i po psovkama, prilikom svake psovke se prakticira pljuvanje (tri puta) kako bi se izbjegao susret s vragom.

Zubić vila – Postoji mnoge priče o Zubić vili, kao i bezbroj raznih običaja. U većini zemalja zub se stavlja ispod jastuka, no u Grčkoj i Makedoniji djeca zub bacaju na krov kuće! U Turskoj pak - djeca zakopavaju svoje zube! Primjerice, ako dijete želi biti doktor, zub će zakopati blizu bolnice...

Seppuku – ovo je ritualno samoubojstvo karakteristično za Japanu. Radi se o samoubojstvu koje je počinjeno samo zato da bi se spriječilo zarobljavanje.

Haka – Ovaj običaj popularan je kod Maora, naroda koji i danas nastanjuje Novi Zeland, a predstavlja razne ekspresije lica, lajanje, mantranje, pjevanje i slično, kako bi se preplašili protivnici plemena. Danas se može vidjeti na ragbi utakmicama, kao i svugdje gdje nastupaju novozelandski sportaši.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju