Iako je glavni grad države prekrasan i poseban, o čemu smo pisali mnogo puta, Francuska je toliko velika da ima ponuditi i druge gradove. Mi vam donosimo deset drugih mjesta koje u Napoleonovoj zemlji svakako valja istražiti.

1. Nica

Nekad davno, britanska aristokracija dolazila je u ovaj grad na Azurnoj obali i pretvorila ga u mjesto za bogate i slavne. No danas, Nica za svakog putnika nudi ponešto. Zbog svog položaja ima odličnu klimu cijele godine, ali i pristup ukusnim morskim delicijama. Gastronomija, noćni život, šarmantni stari grad i plaže pobrinuti će se da vam u Nici ne bude dosadno.2. Lyon

A sad, grad za sve bonkuloviće i gurmane ovog svijeta. Naime, Lyon se vremenom prometnuo u gastronomsku prijestolnicu svijeta, stoga, slobodno dođite gladni. Uz hranu, Lyon nudi muzeje, festivale, crkve, rimske ruševine i sjajan šoping. Uostalom, jednom smo mu već posvetili više prostora, pa se slobodno prisjetite. 

> Francuski biser odlične hrane, savršenog vina i neprestane zabave

3. Cannes

Za Cannes ste vjerojatno već mnogo puta čuli zahvaljujući prestižnom filmskom festivalu kojem je jednom godišnje domaćin, no što još znate o gradu? Iako je Cannes destinacija poznata po luksuzu i glamuru, možete uživati i ako niste bogataš. Naime, napravite đir marinom i divite se jahtama, ili se sunčajte na plaži do nekog celebrityja.

4. Marseille

Još jedan grad na moru, Marseille je bogat kulturom i poviješću, a šokirati ćete se kada shvatite da nikad niste planirali posjet njemu. Grad je pravi 'melting pot' i odiše multikulturalnošću, a činjenica je kako je 2013. bio i Europska prijestolnica kulture. Posjeti muzejima, arhitektura, ulice starog grada, kao i gastronomska raznovrsnost zadovoljit će i one najkompliciranije.5. Champagne

Ah, pokrajina koja je dom šampanjca. Champagne je francuska regija najpoznatija po proizvodnji… šampanjc. Činjenično, gledajući prema francuskom pravu, samo se vina proizvedena u ovoj regiji mogu dičiti titulom šampanjca, dok su sve ostalo pjenušci. Ovdje su i mnogi pitoreskni gradovi vrijedni posjeta, kao primjerice Epernay, Reims i Troyes.

6. Chamonix (Mont - Blanc)

Chamonix je ugostio prve Zimske olimpije igre u povijesti, davne 1924. godine. Još od tada, ostao je slavan i poznat po svojim skijalištima i zimskim radostima. Ovaj grad je poznat i kao centar europskog zimskog sporta, zahvaljujući i brojnim planinama pogodnim za alpinizam. Tako da, bilo da ste skijaš ili alpinist, ili se samo želite diviti planinskim prostranstvima, Chamonix je kao stvoren za vas.

7. Normandija


Na sjevernoj obali Francuske, Normandija izgleda kao mjesto gdje su se dva svijeta stopila u jedan. Njome vladaju zeleni, travnati krajolici, koji zatim susreću vodu kanala La Manche. Normandija nudi mnogo toga za istraživanje i kušanje, isplati se posjetiti Mont Saint Michel i plaže na kojima se odvijalo savezničko iskrcavanje. Što se tiče okusa, ovdje se proizvode izvrsni Camembert i Neufchatel, tako da će ljubitelji sireva doći na svoje.

8. Avignon

Srednjovjekovni grad opasan 800 godina starim zidinama, smjestio se na Roni i samo čeka vas da ga istražite. Svakako obiđite papinsku palaču, jer su pape nekad ovdje stolovale, a radi se i o najvećoj gotičkoj palači u Europi. Za vrijeme ljeta održava se i Festival d'Avignon na kojem svoje vještine prezentiraju umjetnici iz cijelog svijeta.

9. Dolina rijeke Loire

Vinogradi, voćnjaci, povijesni gradovi i oku ugodna arhitektura su glavna obilježja doline rijeke Loire. Uzmite vinsku turu ili iznajmite biciklu i krenite u istraživanje doline. Relaksirajuće putovanje kroz sela dovest će vas do nekih od najljepših dvoraca Europe, kao što je recimo Chambord.

10. Dijon

Mnogima poznat po ljutom senfu, Dijon je sjajno mjesto za bijeg od svakidašnjice. Grad je pomalo neobičan, prepun srednjovjekovne i renesanse arhitekture kojoj se možete diviti. Dijon nudi mnoštvo kulture, poput starih crkava i umjetničkih muzeja, dobru hranu, ali i mogućnost kupovanja izvrsnih vina po povoljnim cijenama. Jedan od razloga za to je lokacija u Burgundiji, gdje se nalaze neke od najboljih vinarija na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju