• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #dogadanja

Risotto i prosecco: Fantastična kombinacija i još bolji recept!

Tako je ponovno 'sljubila' svoje dvije ljubavi – riječi, jezike, lingvistiku s - enologijom i gastronomijom. O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole...

Domagoj Jakopović Ribafish 3.11.2015 11:22 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom

U najnovijoj, jesenjoj epizodi Abecede finih zalogaja u Pauzi, u petak, 30.10, autorica projekta Marija Vukelić (profesorica francuskog i talijanskoga po struci, ljubiteljica gastronomije i vina, studentica WSET vinske akademije) ponudila je uparivanje jela i vina all'italiana, rižote s pjenušavim talijanskim vinima.

Tako je ponovno 'sljubila' svoje dvije ljubavi – riječi, jezike, lingvistiku s - enologijom i gastronomijom. O sljubljivanju hrane i vina postoje mnoge teorije i škole (engleska, francuska, talijanska…) ali i ona jednostavnija – regionalna. Spoj hrane i vina kreativan je i umjetnički trenutak, pa su se kuhar i gosti u Pauzi poigrali s talijanskim riječima i jelima, točnije prvim jelima – rižotima, koja su pratila izvrsna talijanska pjenušava vina vinarija Rebuli  i Bottega. Uz kušanje, rižoto je bio opjevan vinom pjesnika (Il vino dei poeti, Bottega), a svoju bilješku o proseccu napisao je književnik Marijan Grakalić.
 

Jesenji jelovnik all'italiana:

-hladna salata od crvene riže & Rebuli spumante rosé

-rižoto s bundevom i gorgonzolom & Rebuli Prosecco Superiore DOCG

-rižoto s gljivama & Bottega Il vino dei poeti, Prosecco DOC

-izbor talijanskih sireva & Chianti Classico DOCG, Collina del Sole

Gost-kuhar Gianfranco Crepaldi, vlasnik trgovine izvornih talijanskih proizvoda na zagrebačkom Dolcu 'SAPORI' predstavio je talijansku rižu Carnaroli s kojom je pripremio dva rižota all' italiana s okusima jeseni. Zvijezda večeri bila je bundeva - i to talijanska, posebne sorte la zucca di Chioggia, u pratnji gorgonzole - a jesenjim okusima uspješno su se pridružile i gljive s kestenima, u drugom rižotu. Za kraj večeri ponuđeni su talijanski sirevi koji su se kušali uz izvrsan Chianti Classico DOCG 2013, koji je, unatoč svojoj mlađahnoj godini, oduševio sve goste, tipičnim mirisima i okusom najpoznatijeg toskanskog crvenoga vina. 

Sapori (tvrtka Radix Istra) je trgovina delikatesnih talijanskih proizvoda, nedavno otvorena u zatvorenom dijelu tržnice Dolac, nakon već otvorenih u Puli i Vodnjanu. Vlasnik Gianfranco Crepaldi, veliki gurman, podrijetlom iz Novare, zadnjih je desetak godina više u Hrvatskoj nego na rodnoj grudi. Raduje ga kuhanje, posebno ržiota jer je djetinjstvo proveo uz plantaže riže, s rižom je narasao i stasao, I poznaje je “u dušu”. Gianfranco iz Italije uvozi, osim izvrsne riže Carnaroli za rižota i druge vrste riže, I granu padano, parmiggiano reggiano i druge sireve, suhomesnate proizvode i ostale delikatese, a najveća atrakcija u trgovini je velika mortadella od 80 kg. Cijene su pristupačnije od mnogih drugih mjesta gdje nalazimo talijanske proizvode u Hrvatskoj.

Abeceda finih zalogaja je gastro-edukativni projekt Marije Vukelić u kojemu se na degustacijskim večerama sljubljuju vina s jelima koja im pašu po – abecedi ili po nekom drugom jezičnom ključu. Nije ih nužno spojiti u najboljem mogućem 'pairingu' slova – nego je cilj zajednički učiti, slobodno razgovarati i uživati u stvarima koje nam uljepšavaju život – hrani i vinu. U sljubljivanju ne ulazimo u duboke teorije usklađivanja (tradicionalni ili klasični parovi, postavke talijanske ili francuske škole) nego se koncentriraramo na jedno područje, terroir, spojit ćemo nešto što raste zajedno ili barem blizu, i dodat ćemo u sve - vlastiti emocionalni doživljaj.

Rižoto od bundeve i gorgonzole

Sastojci:

600 g bundeve zucca di Chioggia (ili hokaido bundeve)
120 g crvenog luka
Temeljac od povrća
250 g carnaroli riže – Sapori
Bijelo vino ili prosecco (1-2dcl)
100 g gorgonzole - Sapori
30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
40 g sira Grana padano ili Parmigiano reggiano - Sapori

Priprema:

1. Bundevu očistite i narežite na kockice. Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog luka). Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica.

2. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca. Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min.

3. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari. Posolite prema želji. Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi.

4. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute. Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom - grana padana ili parmiggiano reggiano.

Buon appetito!

  • #dogadanja
  • #rižot
  • #rižoto
  • #marija vukelić
  • #bottega
  • #Ribafish
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
Martina Divić: O pisanju, putovanjima i "Tamo gdje duga dobiva boju"
Povratak kući
Svjetska putnica Martina Divić: "Svijet je istodobno i divno i okrutno mjesto, ali ja s tim nemam nikakve veze"
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Veliko gostovanje
Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Potvrđeno je
Bruno Vokal se vraća u Noel: Velika vijest za zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Dobro je znati
Bolje baciti nego riskirati: Koliko dugo hrana smije stajati u otvorenoj konzervi?
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Oglas
Svi okusi Zagreb: TZGZ predstavila projekte, partnerstva i platformu "Delicious Zagreb"
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Sad je službeno, pronađeni su ostaci Jean-Michela Nicoliera: "Nije rođen u Hrvatskoj, ali za nju je ostavio svoje srce"
Stigla i njegova majka
Sad je službeno, pronađeni su ostaci Jean-Michela Nicoliera: "Nije rođen u Hrvatskoj, ali za nju je ostavio svoje srce"
Tko je ubio Jean-Michela Nicoliera? Priznao strašne zločine, pušten na slobodu, a nije se ni pokajao
Pušten na slobodu
Tko je ubojica Jean-Michela Nicoliera? "Dahtao je kao pašče i govorio mi kako ih je ubio, sam se hvalio"
Neslužbeno: Pronađeni posmrtni ostaci vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera!
Neslužbeno
Neslužbeno: Pronađeni su posmrtni ostaci vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera!
show
Chris Evens i Alba Baptista postali su roditelji
samozatajni par
Holivudski zavodnik i 16 godina mlađa glumica u tajnosti dobili prvo dijete
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Puni čudesnih spojeva
Antibakterijski čajevi: Ovih 6 jača prirodnu sposobnost tijela da se samo izliječi
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
zabava
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Pokažite što znate!
Kviz za one koji znaju i kad ne znaju – jer mozak im radi bez prestanka
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Ovakav prijevoz još niste vidjeli – samo u Dalmaciji
Urnebesno
Ovakav prijevoz još niste vidjeli – samo u Dalmaciji
tech
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
9M730 Burevestnik
Hoće li ruski "leteći Černobil" promijeniti globalnu sigurnost? Evo što se dosad zna o tom strašnom oružju
Fascinantne snimke: Znanstvenici po prvi put u detalje snimili kako zmije otrovnice napadaju svoj plijen
Grizu u trenu
Fascinantno: Prvi put snimljen ugriz otrovnice u visokoj rezoluciji
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
Zagonetka iz prirode
Američki šišmiši imaju neobičnu sposobnost, a nitko od znanstvenika ne zna zašto
sport
Veliki zaokret: Dinamo ulazi u ligu, Hajduk se povukao u zadnji čas?
HNS najavio
Veliki zaokret: Dinamo ulazi u ligu, Hajduk se povukao u zadnji čas?
Veliki raskol u Real Madridu između Viniciusa i Alonsa: "Jedan od njih će biti višak..."
Bomba iz Madrida!
Veliki raskol u Realu, nakon ovoga više nema povratka: "Jedan od njih će biti višak..."
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tv
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Bijesni su na njih - jesu li ipak malo pretjerali?
MasterChef: Kandidati šokirani odlukom koju je donio žiri! Je li umak zaista bio višak?
STRES TEST
Kandidati šokirani odlukom koju je donio žiri! Je li umak zaista bio višak?
U dobru i zlu: Napokon je dobio odgovor koji je priželjkivao
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Napokon je dobio odgovor koji je priželjkivao
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
novac
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Umjesto Kineza
Brend koji obožavaju Hrvati sada osvaja Ameriku, uz neočekivanu pomoć Donalda Trumpa
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Priča bez kraja
Amerikanci prodali rusku jahtu Amadea, a Royal Romance još je u Splitu. Vlasnik traži odštetu
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
konkurencija jadroliniji
Talijani zainteresirani za trajektnu liniju Split - Supetar. Istražili smo kolika je šansa da je dobiju
lifestyle
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Provjereno izdržljive sobne biljke
Jednostavne za održavanje
Kraljice izdržljivosti: Imamo provjeren popis biljaka koje uspijevaju i ako zaboravite na njih
sve
Chris Evens i Alba Baptista postali su roditelji
samozatajni par
Holivudski zavodnik i 16 godina mlađa glumica u tajnosti dobili prvo dijete
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Helena Minić i Dalibor Matanić žive na odvojenim adresama
Razišli se
Helena Minić uklonila prezime Matanić, par već dulje vrijeme ne živi na istoj adresi
MasterChef - 24
Zlatna pravila

Naučili su na teži način: Kandidati MasterChefa otkrivaju navjeće pogreške kod pripreme rižota

Za rižoto je važno napraviti dobru pripremu, da se radi na dobrom temeljcu, mantekira maslacem i sirom, te tempira da riža bude al dente... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Što jesti u Veneciji? - 3 Hrana i piće
    Nešto slatko, nešto slano

    Idete u Veneciju? Ovih 5 omiljenih jela nikako nemojte preskočiti

  • Rižoto od buče Hrana i piće
    Pun okusa

    Jednostavan i savršeno kremast: Recept za rižoto od buče s timijanom i parmezanom

  • MasterChef - 24 Hrana i piće
    Zlatna pravila

    Naučili su na teži način: Kandidati MasterChefa otkrivaju navjeće pogreške kod pripreme rižota

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close