Zapečeni zabatak u bogatom umaku od luka jednostavno je, domaće jelo koje spaja provjerene okuse klasične kuhinje s nekoliko pametnih trikova za lakšu, ali i zdraviju pripremu.
Na popisu su najobičniji, svakodnevni sastojci, a jelo se priprema bez puno masnoće i bez prženja u dubokom ulju. Piletina se pirja u aromatičnom umaku i na kraju zapeče u pećnici. Uz nju će odlično ići kuhana riža ili pire krumpir i svježa salata.
Dobar tek!
Zapečeni zabatak u umaku od luka: sastojci:
- 2 žlice glatkog brašna
- 1 čajna žličica luka u prahu
- 1 čajna žličica dimljene paprike
- 1/4 čajne žličice kajenskog papra
- 1/2 čajne žličice soli, ili po ukusu
- ½ čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1 žlica maslinovog ulja
- 8 pilećih zabataka s kostima, bez kože
- 2 velika luka, nasjeckana
- 3 češnja češnjaka, nasjeckana
- 180 ml pilećeg temeljca, plus još po potrebi
- 2 grančice svježeg timijana
- 1 lovorov list
- 1 mladi luk, tanko narezan, za ukras
Zapečeni zabatak u umaku od luka: priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- U velikoj plitkoj posudi pomiješajte brašno, luk u prahu, papriku i kajenski papar. Začinite s 1/4 čajne žličice soli i 1/4 žličice papra te promiješajte
- U velikoj tavi od lijevanog željeza zagrijte ulje na jakoj vatri.
- Pileće zabatke osušite papirnatim ručnikom. Uvaljajte ih u smjesu brašna i začina da se oblože s obje strane. Ostatak brašna trebat će vam za umak.
- Pržite zabatke u dvije serije, dok ne dobiju boju, 1 do 2 minute sa svake strane. Izvadite iz tave i ostavite sa strane.
- U tavu ubacite nasjeckani luk i smanjite vatru na srednje jaku. Začinite s preostalom 1/4 čajne žličice soli i 1/4 žličice papra.
- Pržite, povremeno miješajući, dok luk ne postane staklast, 5 do 7 minuta. Dodajte češnjak i kratko pržite dok ne zamiriše, najviše minutu.
- Dodajte preostalu brašno sa začinima i promiješajte. Ulijte pileći temeljac i dobro promiješajte da se sve sjedini. Pojaćajte vatru na srednje jaku. Kada zakuha,sasvim smanjite vatru.
- Vratite zabatke u tavu i dodajte grančice timijana i lovorov list. Orećite zabatke da ih umak obliži sa svih strana.
- Prebacite tavu u pećnicu, bez poklopca, i pecite 20 do 25 minuta.
- Ako vam se umak čini pregustim, izvadite zabatke i malo po malo dodajte još temeljca.
- Po potrebi dodajte soli i papra, pospite nasjeckanim mladim lukom i poslužite.
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

