Nizozemska je povećala površinu svojeg teritorija isušivanjem morskog i jezerskog dna uz poomoć gradnje brana i crpljenjem vode. Na taj način stvorila je poldere - umjetne depresije okružene vodom koje su pretvorene u obradive površine za uzgoj različitih poljoprivrednih kultura.

Najvećim umjetnom otokom na svijetu Guinnessova knjiga rekorda proglasila je upravo jedan polder – Flevopolder koji je sastavni dio najmlađe nizozemske pokrajine Flevoland. Napravljen je u periodu od 1955. do 1968. godine.

Umjetni otok Palm Jumeirah Putovanja Betonska džungla na umjetnom otoku na koji bi stalo 800 nogometnih igrališta

Prostire se na čak 970 četvornih kilometara, nalazi se u blizini tri jezera Gooimeer, Ketelmeer i Veluwemeer te predstavlja dom za više od 400.000 stanovnika.

Na vrhu ljestvice najvećih umjetnih otoka na svijetu nalazi se i Yas kod Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. On se prostire na 25 četvornih kilometara te se smatra popularnom turističkom atrakcijom među posjetiteljima dubljeg džepa.

Na ovom umjetnom otoku nalaze se brojne zabavne atrakcije od Ferrari Worlda do Sea Worlda, a na Yasu se vozi i Velika nagrada Abu Dhabija.

Priča o najvećim umjetnim otocima na svijetu bila bi nepotpuna bez Japana.

Slika nije dostupna Putovanja Evo što se izgradi kad časte milijarderi: Umjetni otok na rijeci s parkom koji izgleda kao da lebdi

Zemlja Izlazećeg Sunca hvali se s velikim brojem umjetnih otoka. Na top 10 ljestvici ima nekoliko kandidata, uključujući i one na kojima su smještene zračne luke Kansai kod Osake i Chubu Centrair u Tokonameu.

Neke od najvećih umjetnih otoka na svijetu pogledajte u našoj fotogaleriji na početku teksta.

Hoće li nestati pod morem? Aerodrom na umjetnom otoku do kojeg vodi 3750 metara dug most Kansai aerodrom u Japanu - 2 Kansai aerodrom u Japanu - 4 Kansai aerodrom u Japanu - 3 +1 Kansai aerodrom u Japanu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju