U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Reform torta bila je nezaobilazan dio jelovnika na raznim svečanostima, okupljanjima, rođendanima i svadbama diljem nekadašnje Jugoslavije zbog čega se nerijetko zove i „Kraljicom Balkana“. Ako je još niste probali, volite li orahe i čokoladu, mogla bi vam se svidjeti.

Sastojci za reform tortu:

  • 10 jaja
  • 250 g maslaca
  • 300 g mljevenih oraha
  • 250 g šećera + 10 žlica šećera
  • 100 g čokolade s više kakaa

Priprema reform torte:

  1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Dva lima za pečenje obložite papirom za pečenje. 10 jaja razdvojite na bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksajte dok ne dobijete mekani snijeg pa postepeno dodajte šećer i miksajte dok se ne otopi. snijeg, postupno dodajte šećer dok se šećer ne otopi. Dodajte i mljevene orahe.
  2. Podjelite snijeg u dva lima i razmažite tako da bude debljine oko pola centimetra do centimetar. Pecite u pećnici oko 15 minuta ili dok se sredina ne vrati kada je lagano pritisnete, a rubovi tek počnu dobivati boju. Ostavite da se hladi pet minuta pa obrubite nožem kako biste lakše izvadili kore. Preokrenite ih na rešetke pa skinite papir za pečenje i ostavite da se ohlade do kraja.
  3. 10 žumanjaka i 10 žlica šećera kuhajte miksajući na pari 15-20 minuta dok se malo ne zgusne, ali pazite da ne provrije. Dodjte 100 g tamne čokolade i izmiješajte pjenjačom. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Izmiksajte maslac pa umiješajte u njega čokoladnu kremu.
  4. Kada se potpuno ohlade, stavite kore jednu na drugu pa ih prepolovite tako da dobijete četiri. Prvu koru premažite slojem čokoladne kreme pa preklopite drugom i ponavljajte postupak s preostalim korama. Preostalom kremom premažite vrh i stranice torte. Prema želji je možete ukrasiti i posipanim mljevenim orasima.