Litva je riznica zanimljivih tradicionalnih recepata: od slatkih, kao što je slučaj s kolačem na ražnju, do slasnih jela od krumpira. Jedan od njih je i kugelis, zasitni složenac od jednostavnih sastojaka u kojem se uživa s prvim danima jeseni i zime.

Baza je naribani krumpir, a ostali sastojci variraju od grada do grada, od kuhinje do kuhinje. Najčešće se kombinira s mljevenim mesom, slaninom i kiselim vrhnjem, a može sadržavati i koju žlicu kiselkastog pekmeza od šumskog voća.

Dobrodošla je i svinjska mast, ako je koristite – no poslužit će i velikodušan komad maslaca. Najviše vremena za pripremu složenca odlazi na ribanje krumpira pa ako imate električnu sjeckalicu mogla bi vam uštedjeti nešto truda. Nakon što ga naribate, krumpir ocijedite na papirnatim kuhinjskim ručnicima ili čistoj krpi kako višak vode ne bi pokvario rezultat.

Sastojci za kugelis:

1,5 kg krumpira
250 g slanine
2 velika luka
1 kiselo vrhnje
3 velika jaja
4 žlice maslaca
sol, papar

Priprema:

1. Slaninu narežite na kockice i popržite na tavi dok se masnoća ne otopi. Sačuvajte dvije žlice, a slaninu oscijedite na papirnatim ručnicima.

2. Luk sitno nasjeckajte, stavite ga u tavu na dvije žlice masnoće od slanine. Pržite ga oko 15 minuta. Maknite s vatre i ostavite sa strane.

3. Krumpir ogulite pa naribajte. Isperite ga nekoliko puta, sve dok voda ne prestane biti mutna. Krpom ili papirnatim ručnikom upijtevišak vode iz krumpira.

4. Pomiješajte naribani krumpir, prženi luk i slaninu s vrhnjem i umućenim žumanjcima. Obilno začinite solju i svježe mljevenim paprom. Prebacite u namašćenu posudu za pečenje pa umiješajte tučene bjelanjke u smjesu. Na vrh smjese krumpira dodajte maslac.

5. Složenac pecite na 190 stupnjeva Celzija 45 do 60 minuta. Prije posluživanja ostavite ga da odstoji pet do deset minuta.
10 savršenih recepata s krumpirom koje možete isprobati već ovaj vikend Složenac od krumpira i sira Krumpir-salata +0 Kroketi od krumpira

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju