Francuski složenac od mljevenog mesa i krumpira (hachis parmentier) na prvi pogled djeluje kao popularnija, britanska pastirska pita, ali iako su slična, radi se o nešto drukčijim jelima. Francuska inačica je nastala kao odgovor na ostatak pečenja pa se nerijetko umjesto mljevenog mesa u receptu nađe i gulaš ili pečeno meso, na koje se stavlja pire.


Recept za francuski složenac:

  • 15 ml maslinova ulja
  • 220 g luka
  • 1 mrkva
  • 450 g mljevene junetine
  • 1 žlica maslinova ulja
  • ½ žličice soli
  • mljeveni papar po ukusu
  • 1 žličica umaka Worcestershire
  • 1 i ½ žličica provansalskih začina (herbes de provence)
  • 60 ml suhog bijelog vina
  • 2 češnja češnjaka, mljevena
  • 1 žlica svježeg timijana, nasjeckanog

Pire:

  • 1800 g krumpira
  • 75 g maslaca
  • 120 ml mlijeka
  • ½ žličice soli
  • 130 g sira gruyere ili nekog drugog topivog sira
  • ½ žličice svježeg timijana

Priprema francuskog složenca:

  1. Krumpir ogulite, narežite na četvrtine i stavite kuhati. Kuhajte ga dok ne omekša.
  2. U međuvremenu zagrijte ulje u loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte sjeckani luk i mrkvu pa pirjajte dok luk ne postane staklast. Začinite solju i paprom. Dodajte meso i pržite desetak minuta.
  3. Začinite meso solju i paprom, provansalskim začinima, umakom Worcestershire, bijelim vinom, češnjakom i svježim timijanom. Pirjajte 2-3 minute dok vino ne ispari i ostavite da se ohladi.
  4. Stavite maslac u veliku zdjelu pa dodajte propasirani krumpir i gnječite vilicom dok se maslac ne otopi. Dodajte mlijeko i sol pa promiješajte.
  5. Pomiješajte meso s polovicom krumpira i stavite u posudu za pečenje pa na vrh rasporedite preostali krumpir. Pospite naribanim sirom, timijanom i mljevenim paprom.
  6. Pecite složenac na 190 Celzijevih stupnjeva 20-25 min, a zatim ga stavite ispod gornje rešetke na tri minute. Ostavite da se hladi 10 minuta prije posluživanja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju