Iz Venecije stižu vijesti kako su u najnovijem pokušaju da smanje broj turista odlučili reći stop objektima koji poslužuju brzu hranu. Naime, takva se mjesta u gradu na vodi ne smiju otvarati do daljnjeg.

Nova regulacija tako će zabraniti otvaranje novih pizza cutova, kebabdžinica i ostalih mjesta koje nude hranu za van. Zabrana vrijedi na području Venecije, ali i na obližnjim otocima Muranu i Buranu iduće tri godine.

Venecijanski gradonačelnik Luigi Brugnaro nada se kako će ovime smanjiti broj turista koji jedu na stepenicama crkvi, povijesnim mostovima i sličnim mjestima, a ovo je samo još jedna u nizu uredbi kojom Venecija pokušava smanjiti broj turista.

Najava zabrane stigla je u tjednu kad je veliki lanac Starbucks najavio otvaranje svog prvog objekta u Italiji. S "Čizme" nakon te najave pristižu prilično ljute reakcije jer će Starbucks biti otvoren u samom centru Milana, odmah pokraj slavne katedrale. Inače, otvorenje je zakazano za rujan.



No Venecija nije jedini grad koji je uveo mjere protiv nezdrave prehrane. Ipak, Venecijanci su ih uveli jer nastoje smanjiti broj turista, dok su vlasti na otočju Vanuatu mjere uveli iz sasvim drugih motiva. Naime, oni će od 2020. zabraniti uvoz bilo kakve zapadnjačke hrane jer smatraju kako ona dovodi do zdravstvenih problema. Prelaskom na isključivo domaću hranu vjeruju kako će smanjiti debljinu i pridonijeti zdravlju nacije.

Također, imamo primjer i znatno poznatije zemlje – Japana. Oni su 2008., vidjevši da je vrag otvorio šalu jer je došlo do "booma" otvaranja fast foodova diljem zemlje, uveli "Metabo porez" kojim su natjerali kompanije da se pobrinu za zdravlje svojih zaposlenika.

Uglavnom, čini nam se kako ove ideje uopće nisu lude, a s obzirom na tempo i način života, možda ne bi bilo loše motivirati ni hrvatske poslodavce da se uključe u programe zdrave prehrane.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju