Zagledate li se dobro u panoramu Tokija mogli biste ugledati bojni brod „nasukan“ između betonskih zgrada. Točnije, u četvrti Shinjuku mogli biste spaziti zgradu u obliku bojnog broda koja već desetljećima privlači znatiželjne poglede.

Stambena zgrada kada je dovršena 1970. godine bila je poznata kao New Sky Building br. 3, ali zbog svojeg oblika dobila je nadimak Gunkan Biru, odnosno u prijevodu zgrada bojnog broda. Za neobičan izgled zaslužan je arhitekt Yoyi Watanabe.

Nakon završetka Drugog svjetskog umirovljeni vojnik japanske carske vojske osmislio je nekoliko unikatnih objekata zbog kojih je dobio nadimak „ludi arhitekt“. Zgrada u obliku bojnog broda jedna je od njih, a danas smatra se jednim od najznačajnijih primjera moderne arhitekture u Tokiju.

Vjeruje se da je njezin izgled nadahnut pomorskom bitkom iz Drugog svjetskog rata u kojoj se Watanabeova krstarica morala suočiti s američkom podmornicom tik uz obalu Filipina. Posada japanskog broda mislila je da ih zadesila sigurna smrt, no ipak su preživjeli.

Ratnu traumu Watanabe je pretočio u zgradu koja uistinu podsjeća na bojni brod – sve od njezina vanjskog oblika do upotrebe čelika i drugih materijala karakterističnih za gradnju pomorskih plovila.

Zgrada je u potpunosti renovirana 2010. godine te preimenovana u Gunkan Higashi Shinjuku. Tada je siva boja fasade zamijenjena s zelenkastom nijansom. U njoj se danas mogu naći poslovni prostori, stanovi te umjetničke galerije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju